BIVŠA PREMIJERKA

Jadranka Kosor o Čoviću: Nepodnošljivo je graditi partnerstvo s osobom koja negira genocid

Ta njegova vezanost za Milorada Dodika i fasciniranost njime je za mene potpuno neobjašnjiva

Jadranka Kosor i Dragan Čović. AVAZ

A. O.

9.2.2022

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, prokomentirala je odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izmjene Izbornog zakona, ali i prijateljstvo Dragana Čovića i Milorada Dodika koje je nazvala nepodnošljivim.

Kosor je za N1 istakla da za izmjene Izbornog zakona BiH očekuje rješenje koje je prihvatljivo za sve.

- To što sam sada rekla zapravo iz dosadašnjeg iskustva ne znači puno zbog toga što bi se sve ostalo moglo protumačiti kao miješanje u prilike u drugoj državi, a to ja zaista nikako ne želim jer ima i previše toga - istakla je Kosor.


Najjednostavnije rješenje

Za rješenje situacije u BiH postoji rješenje, a to je, kako kaže Kosor, odlazak svih onih koji su na političkoj sceni ratnih zbivanja pa sve do danas.

- Svih onih koji se na političkoj sceni nisu trudili raspetljati probleme nego ih dodatno zapetljavaju samo zbog toga da bi njima bilo i dalje dobro i da bi oni i dalje nešto u političkom smislu značili u svom entitetu ili u svom narodu i da bi u konačnici bili među svojim biračima. Dakle, odlazak svih na političkoj sceni koji se nisu potrudili da iznjedre rješenje koje bi bilo prihvatljivo, a historija nas uči da i nakon najstrašnijih sukoba uvijek oni koji su hrabri, odlučni i žele riješiti problem onda to rješenje i pronađu. I dok ne dođu neki drugi, mladi, svježi, iskreni, odvažni, pošteni u političkom smislu. To bi bilo najjednostavnije rješenje, a s druge strane, puno ima savjeta iz Hrvatske, ali lično ništa konkretno ne čujem, a što bi trenutnu situaciju oko Izbornog zakona riješilo, vrijeme prolazi, izbori u BiH se bliže, međutim, mi u Hrvatskoj također imamo probleme koje ne rješavamo tako da bih ja hrvatskim aktuelnim političarima koji odgovaraju za državu preporučila prije svega da riješe probleme oko izbornih procesa i zakona u Hrvatskoj. Mi, naprimjer, u Hrvatskoj imamo više od 10 godina odluku Ustavnog suda da se riješi pitanje izbornih jedinica i neujednačen broj birača u određenim izbornim jedinicama. Tako da naši političari ne rješavaju to goruće pitanje oko izbora u Hrvatskoj, a oni parlamentarni će doći također relativno brzo - pojasnila je Kosor.

Dalje je komentarisala i govor Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) u kojoj je prisutnima poručio da “čuvaju RS”.


Članica Evropske unije

- On nije dodao jednu nužnu rečenicu nakon toga, a to je čuvajte Bosnu i Hercegovinu. Meni se činilo kada sam to gledala kao da se obratio u parlamentu neke susjedne prijateljske države, a ne da govori u istoj svojoj državi i domovini BiH gdje je glavni grad Sarajevo, a ne Banja Luka. Ta njegova vezanost za Milorada Dodika i fasciniranost njime je za mene potpuno neobjašnjiva i tvrdim i dan-danas da onaj temeljni cilj koji Čović u ovim svim pregovorima želi ostvariti jeste da zaštiti hrvatski narod u BiH, da opstane, da ima pravo birati svoje predstavnike. To u bratskoj, pregolemoj ljubavi sa Miloradom Dodikom neće ostvariti zato što Dodik da je htio zaštititi Hrvate u Republici Srpskoj onda bi to činio na vidljiv način i onda Hrvati praktički iz RS-a ne bi nestali. A za mene politički kada se izdignem iznad svega je potpuno nepodnošljivo graditi ikakvo vidljivo partnerstvo i nazivati ga nečim što će spasiti hrvatski narod s osobom i političarem koji negira genocid u Srebrenici i graditi bilo kakvu budućnost s nekim ko je pod sankcijama. To nije evropsko ponašanje kao i onda kada je Čović pljeskao dok je Dodik veličao zločinca Lisicu i dodijelio mu orden u RS-u, a koji je osuđen u Hrvatskoj za ratni zločin - naglasila je Kosor.

To znači da svi ti političari, ističe Kosor, ne žele da BiH jednog dana postane članica Evropske unije.

- A ja to iz sveg srca želim. Oni to ne žele jer se u tom slučaju evropske vrijednosti moraju poštovati - dodala je bivša premijerka Hrvatske.


Pravdao se

Jučer se Čović pravdao da je zapravo želio reći “čuvajmo Ustav BiH”. Kosor dodaje da je onda tako trebao i naglasiti.

- Trebao je reći čuvajmo Ustav BiH i ponašajmo se u skladu s njim, pa onda tako neustavni dan RS-a, dakle, protivan Ustavu, nemojmo slaviti - istakla je Kosor.

S obzirom na to da iz Hrvatske također stižu i podrške Čoviću nakon govora, pogotovo kada je riječ o Zoranu Milanoviću, predsjedniku ove države, a koji je sudeći prema ranijim medijskim istupima, pokazao da je i na Dodikovoj strani, pitali smo Kosor kako komentariše takve poteze?

- Dodik je, kao što smo i vidjeli, bio rado viđen gost u Hrvatskoj i ja sam i tada reagovala onako kako ja mogu. Tada sam na Twitteru napisala da smatram da neko ko je negator genocida i pod sankcijama i otvoreno govori o pripajanju RS-a Srbiji ne bi trebao biti tako dočekan u Hrvatskoj. To je moje duboko uvjerenje, ali vidite da i Zoran Milanović i Andrej Plenković imaju dosta veliko razumijevanje za tu ogromnu i rastuću političku ljubav i privrženost između Dodika i Čovića, a koja je bila dokazana i kroz činjenicu da na proslavi rođendana Dragana Čovića bude prisutan i hrvatski ministar vanjskih poslova i tamo dolazi Dodik helikopterima - poručila je Kosor za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.