IZDALI SAOPĆENJE

OSCE traži od NSRS da povuče zakon o VSTV-u: Ugrožavate nezavisnost pravosuđa BiH

Iz OSCE su uputili poziv Narodnoj skupštini RS da povuče ovaj zakon, dok su sve lidere u Bosni i Hercegovini pozvali da zajedno rade na stvaranju uslova neophodnih za konstruktivan politički dijalog, za dobrobit svih građana širom zemlje

Rau i Šmid. Avaz

E. Ć.

11.2.2022

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau (Zgibniew Rau) te generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Šmid (Schmid) oglasili su se nakon što je  Narodna skupština RS-a izglasala Nacrt zakona o uvođenju entitetskog VSTV-a.

- Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovna mjera zaštite u održavanju vladavine prava u zemlji. Uspostavljanje paralelne strukture na entitetskom nivou ugrozilo bi dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u zemlji i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti - poručili su Rau i Šmid.

Potvrdili su podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima. Naveli su da bi povlačenje iz VSTV BiH bilo suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrožavajući nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za krivičnu nekažnjivost. 

Iz OSCE su uputili poziv Narodnoj skupštini RS da povuče ovaj zakon, dok su sve lidere u Bosni i Hercegovini pozvali da zajedno rade na stvaranju uslova neophodnih za konstruktivan politički dijalog, za dobrobit svih građana širom zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.