NEVIĐEN PRITISAK

Odgovor uredničkog kolegija na brutalne prijetnje Ambasade Rusije u BiH "Dnevnom avazu": Nećete nas uplašiti

Uz sve poštovanje prema Rusiji, prema predstavnicima ove zemlje u BiH, nikako nećemo prihvatiti način na koji se mi kao medij trebamo disciplinirati

"Avaz" neće podleći pritiscima. Arhiv

Redakcija

17.2.2022

Nakon što su iz Ambasade Rusije u BiH danas uputili ozbiljne prijetnje "Dnevnom avazu", kao reakciju na komentar pod naslovom "Putinove igre", koji smo objavili jučer, urednički kolegij odlučno poručuje da nas nikakve prijetnje neće zaustaviti ni uplašiti.

– U godinama za nama "Dnevni avaz", njegov osnivač i novinari su se nebrojeno puta susretali s pritiscima, progonima i prijetnjama zbog svoje probosanske politike i neskrivene podrške onome što su Bosna i Hercegovina i narodi u njoj.

Svjesni da smo kao medij koji je, bez ikakve dileme, privržen ideji jedinstvene Bosne i Hercegovine nekima trn u oku, spremni smo i na kritike bez osnova. S tim se znamo nositi, ali sigurno je da o tome nećemo šutjeti.

Prijetnje „udarcima iz dubine ruske duše“ upotpunjuju zbirku prijetnji koje smo dobivali proteklih godina.


Discipliniranje najutjecajnijeg medija

Međutim, ovog puta radi se o ambasadi jedne svjetske velesile i to shvatamo itekako ozbiljno. Uz sve poštovanje prema Rusiji, prema predstavnicima ove zemlje u BiH, nikako nećemo prihvatiti način na koji se mi kao medij trebamo disciplinirati.

Nikako ne pokušavamo iskušati granice strpljenja Ambasade Rusije u BiH, jer to nije naš zadatak, ali s velikom sigurnošću možemo reći da će „Dnevni avaz“ nastaviti putem kojim je do sada išao.

„Dnevni avaz“ će, bez obzira i na ovu vrstu pritiska, nastaviti objektivno izvještavati, iznositi stavove, istraživati... Naša vodilja će uvijek biti Bosna i Hercegovina i njeni građani, oni koji nas već godinama drže na medijskom vrhu u Bosni i Hercegovini.


Na kraju, povodom brutalnih prijetnji, najutjecajniji bh. medij obratit će se sigurnosnim organima BiH kako bi bila pružena potrebna zaštita urednicima i novinarima „Dnevnog avaza“ – poručio je urednički kolegij.

Podsjećamo, Ambasada Rusije u Sarajevu u svojoj reakciji na komentar autora Miralema Aščića poručila je sljedeće:

- Što se tiče Vašeg „komentara dana“, koji je 16. 2. 2022. objavio najčitaniji i najuticajniji list u Bosni i Hercegovini – izdanje Dnevni avaz, željeli bismo istaći sljedeće.


Strpljenje ima granice

Naravno da Rusija ima dušu. Upravo iz tog razloga i sumnjamo ima li dušu iko od naših partnera s njihovom pokvarenom pločom o nekoj „bezdušnoj podršci Rusije secesionističkih poruka“. Upravo s dušom zalažemo se za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u Bosni i Hercegovini. Podržavamo njen suverenitet, teritorijalni integritet, ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda i entiteta u skladu s Opštim okvirnim sporazumom o miru u Bosni i Hercegovini. Ali ultimativna odgovornost za to kako će se BiH razvijati je na samim stanovnicima ove zemlje. I to zahtijeva ne samo razum već i dušu.



S dušom se zalažemo za poštovanje normi međunarodnog prava, bilo da je u pitanju poštovanje procedure imenovanja novog visokog predstavnika u BiH ili implementacija Sporazuma iz Minska.

Duša, duševnost, duhovnost su vrijednosti koje su uvijek bile karakteristične za Rusiju.

Ali, na kraju krajeva, sve ima svoje granice, čak i naše strpljenje. I ako ćemo biti prisiljeni da odgovorimo udarcem na provokacije cinika, licemjera i manipulatora, to će biti udarac iz dubine ruske duše - stoji u reakciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.