PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović poručio iz Mostara: Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci razumjeti ovo što smo zaključili

Predsjedništvo HNS-a i sve njene članice su obavezale da ovakve zaključke provedu u praksu, rekao je Čović

Sa današnjeg zasjedanja HNS-a. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.2.2022

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je na današnjem vanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora zaključeno da će, ako se i dalje nastavi sa dekonstituisanjem hrvatskog naroda, HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije kojima će se obezbjediti potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.


U prvom dijelu nema predstavnika međunarodnih institucija

Upitan da pojasni taj sedmi, ujedno, i posljednji zaključak vanrednog zasjedanja HNS-a, Čović je kazao kako misli da ne treba nijedno pojašnjenje pročitanih zaključaka.

- Čini mi se da su nedvosmisleni i jasni. Da li će neko željeti iz jedne rečenice, iz jedne riječi, izvlačiti zaključke ostavljamo svakom na volju. Predsjedništvo HNS-a i sve njene članice su obavezale da ovakve zaključke provedu u praksu. Ja bih bio najsretniji čovjek na svijetu da mi u narednih 10 dana završimo pregovarački proces, da stvorimo preduvjete izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava da možemo organizirati opće izbore u najdemokratskijoj proceduri i da stvorimo ambijent da otvorimo sve normalne evropske procese , da li će to biti tako ne ovisi evidentno od HNS-a-kazao je Čović.

Upitan ako svi zaključci prije sedmog propadnu, uključuje li to stvaranje Herceg-Bosne, Čović je odgovorio „da su se svi na današnjem zasjedanju bez izuzetka obavezali dosljedno poštivati Ustav i zakone BiH“.


Čović je najavio da će u utorak u Mostaru uslijediti nastavak razgovora u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno, oko modela za izbor članova Predsjedništva BiH između dijela bošnjačkih stranaka i HNS-a.

- Nadam se da ono što smo izdogovarali kroz ove konferencije u ova dva dana, bile su online da smo pojasnili sadržaj koji smo usaglasili u Neumu tako da moj optimizam ima još uvijek neku svoju dimenziju. Dogovorili smo se da u prvom dijelu nema predstavnika međunarodnih institucija, ali isto tako kad sam razgovaralo sa gospodom Borelom i Satlerom, prije dva dana, dogovorili smo se da je sasvim realno ako bi ovaj iskorak išao na tragu već utvrđenih opcija iz Neuma, primarno mislim o izborima dva člana Predsjedništva u Federaciji BiH, onda bi krajem sedmice, vjerovatno, bilo ponovno okupljanje predstavnika međunarodne zajednice da završimo taj proces - istakao je on.


Do kraja otvorili vrata za razgovor i dogovor

Upitan šta očekuje od bošnjačkih kolega, pregovarača, Čović je rekao da je uvjeren u to da će kolege Bošnjaci, političari, razumjeti ovo što smo danas zaključili.

- Stoga smo do kraja otvorili vrata za razgovor i dogovor, vrata budućnosti naše domovine BiH. To je izričaj koji smo koristili u svim zaključcima. I ja ih pozivam d ato tako razumiju, bude li način ponašanja kao do sada jednog dijela pregovarača, onda naravno d aniko od ovih ljudi ovdje nema optimizma da će se nešto napraviti. Duboko vjerujem da to partnerstvo s međunarodnim institucijama koje imaju ogromnu odgovornost za ovo što ćemo se dogovoriti, mogu napraviti dovoljno poticaja da u ovom ambijentu koji nas okružuje izvučemo BiH iz krize u kojoj se danas nalazimo - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.