OTVORENO

Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a, za „Avaz“: Budućnost BiH je u NATO-u

Nestanak „Republike Srpske Krajine“ je poučan primjer za Dodika i druge, kaže Bećirović

Bećirović: Američke i evropske sankcije nisu dovoljne za rješavanje situacije u BiH. Arhiv

Piše: A. Bajramović

21.2.2022

Američke i evropske sankcije nisu dovoljne za rješavanje situacije u BiH, jer se sada odlučuje o budućnosti naše zemlje za narednih 100 godina.

Ovo je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.


Razbijači BiH

Usvajanje amandmana kojima Evropski parlament osuđuje secesionizam i poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku smatra najvećim iskorakom do sada.

- Pravim imenom su nazvani razbijači BiH, što predstavlja odličnu prevenciju za bilo koji konflikt u BiH, jer su se u slučaju oružanog konflikta Dodik i ekipa veći nominirali za sudsko procesuiranje i bit će, po automatizmu, progonjeni od međunarodnih sudova. Ali EU, osim sankcija, mora hitno pružiti šansu BiH, dati joj poseban status u pregovorima o prijemu u EU, jer ima historijsku hipoteku i obavezu prema BiH zbog nedavne prošlosti. To je u ravni poziva za članstvo u NATO - kaže Bećirović.

BiH i Ukrajinu naziva sistemom spojenih posuda, u kojem Rusija jasno zna šta hoće, dok je Zapad neodlučan, a krize u ovim državama nastale su i zbog toga što Zapad nije dovršio posao do kraja.


Zijad Bećirović. Arhiv

- I BiH i Ukrajina ostale su izvan EU i NATO-a, što se sada vraća kao bumerang. NATO je, kada je u pitanju BiH, pretjerivao u ispunjavanju uslova za članstvo. Rusija je ispostavila svoje zahtjeve prema Zapadu i NATO-u i u prioritete nije uvrstila Balkan. Stil Rusije je da uvijek nastupa s maksimalističkim zahtjevima i onda joj bude dovoljno koliko god dobije. Ruski recept imamo u pregovorima o ustavnim promjenama i Izbornom zakonu BiH. Tačno se moglo prepoznati u Neumu ko je nastupao prema ruskom receptu. Zato očekujem hitan poziv NATO-a za članstvo i drugačiji pristup EU prema BiH - ističe Bećirović.


Utjecaj Rusije

Budućnost BiH je u EU i NATO-u, država će opstati i iz krize izaći još jača, uvjeren je naš sagovornik. Podsjeća da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija u NATO primljene u vrijeme državnih udara u koje je bila umiješana Rusija.

- Bojim se da su EU i NATO već zakasnili, jer se u regionu sve snažnije pozicioniraju Rusija, Kina, Turska i neke druge zemlje. I u BiH se odvija državni udar pred našim očima i valjda se čeka da Dodik još posegne za oružjem. Nikada ne bih podržao takvu opciju, da se čeka nesmotren potez Dodika i da strada nevin narod zbog korupcionaša. Dodik ugrožava i mir i, prioritetno, RS. Nestanak „Republike Srpske Krajine“ je poučan primjer za Dodika i druge - kaže Bećirović.


Napad na ’Dnevni avaz’

- Možda je najveći problem EU što je Rusija uspjela „inficirati“ EU, odnosno što je visoke zvaničnike i druge pojedince uplela u svoju koruptivnu mrežu. Slično je, ali u manjoj mjeri, i s NATO-om. Svjedoci smo brutalnog napada iz Ruske ambasade u Sarajevu na patriotske snage, na slobodne i patriotske medije kao što je „Dnevni avaz“. Samo da podsjetim da sve ovo što se odvija pred našim očima nije slučajno - navodi Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.