NA MARGINAMA KONFERENCIJE

Cikotić i Nehamer: Razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu

Ocijenjeno je da BiH i Austrija imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti i suzbijanju ilegalnih migracija

Karl Nehamer i Selmo Cikotić. Ministarstvo sigurnosti BiH

H. J. I.

21.2.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je na marginama ministarske konferencije u Beču razgovarao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehammer) o sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu kao i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

Ocijenjeno je da BiH i Austrija imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti i suzbijanju ilegalnih migracija, za šta je značajan doprinos dao kancelar Nehamer, tokom prethodnog mandata kada je obnašao funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Upravo u tom periodu potpisan je i Memorandum o saradnji koji je ocijenjen obostrano korisnim za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija. Razgovarano je i o političkoj situaciji i destruktivnim procesima u BiH, te mogućim posljedicama takvog djelovanja na sigurnost i stabilnost BiH i regiona.

Sastanak je održan i sa državnom sekretarkom za migracije Švicarske Kristin Šraner Burgener (Christine Schraner Burgener). Između BiH i Švicarske je uspostavljeno dugogodišnje partnerstvo u oblasti upravljanja migracijama, te je istaknuta spremnost za nastavak saradnje i podršku u realizaciji budućih projekata u BiH. Također, Cikotić je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Alešom Hojsom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.