VELIKA REPORTAŽA

Bh. pijace pretrpane nelegalnim duhanom i cigaretama

Ilegalne cigarete u BiH možete nabaviti doslovno na svakoj pijaci ili prometnijoj ulici. Prema podacima UIOBiH u 2021. godini ukupno je zaplijenjeno duhana i duhanskih proizvoda vrijednosti 5,3 miliona KM

Prodaja nelegalnih cigareta na jednoj od pijaca. Avaz

Piše: Z. Karić

24.2.2022

Šteke i kutije švercovanih cigareta, dostupnih za daleko niže cijene nego na legalnom tržištu i u maloprodajnim objektima, scena koju ćete svakodnevno zateći na pijacama i na prometnim ulicama širom Bosne i Hercegovine.


Akcizne markice

Bez obzira na povećane zapljene, ilegalne cigarete i dalje su dostupne na nelegalnim prodajnim mjestima i pijacama širom Bosne i Hercegovine. Rekordnim zapljenama duhana i duhanskih prerađevina, pad legalnog tržišta u Bosni i Hercegovini je zaustavljen, međutim, problem i dalje predstavlja crno tržište koje je u ovom trenutku procentualno najveće u Evropi i koje se može zaustaviti isključivo smanjenjem poreskog opterećenja na cigarete jer bi se tako smanjile cijene legalnih cigareta i potreba pušača da kupuju ilegalne.

Pojačani rad državnih agencija (SIPA, Granična Policija, UIO i entitetske inspekcije) se konačno vidi, a rezultat toga je veliko povećanje vrijednosti zaplijenjenog duhana i nelegalnih cigareta. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u 2021. godini ukupno je zaplijenjeno duhana i duhanskih proizvoda vrijednosti 5,3 miliona KM, dok je godinu ranije, odnosno u 2020. godini zaplijenjeno duhana i duhanskih proizvoda u vrijednosti od 2,4 miliona KM.

U 2019. godini ukupne zapljene su iznosile su 1,2 miliona KM. Ono što je evidentno, jeste da je prošla, 2021. godina bila rekordna po pitanju zapljena, međutim, činjenica je da je crno tržište u BiH i dalje ogromno, i da je neophodna reakcija nadležnih institucija, prije svega donosilaca odluka i smanjenje poreskog opterećenja.


Prodaja cvjeta. Avaz

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povodom promocije Policy Papera Liberalnog foruma i Udruženja ekonomista RS SWOT: „Akcizna politika na duhan i duhanske proizvode u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje i perspektive“ u Banjoj Luci, rekao je da je prošla godina po količinima bila najuspješnija i da je to utjecalo na smanjenje sivog tržišta, o čemu govori i podatak da je po prvi put od 2009. godine, povećano izdavanja akciznih markica.


Nastaviti kontrolu

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) naveli su da se nadzori u oblasti crnog tržišta vrše povremeno, jer oni konstantno obavljaju i prilagođavaju poslove i prioritete odlukama, naredbama i nalozima Vlade FBiH.

- U inspekcijskim nadzorima na osnovu Zakona o duhanu, inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove su u toku 2021. godine izvršili 12 inspekcijskih nadzora i oduzeli duhana u vrijednosti od 3.224,00 KM. Federalna tržišna inspekcija će i u 2022. godini, a shodno raspoloživim kapacitetima i prioritetima djelovanja, nastaviti kontrolirati pijačne prostore i druge objekte namijenjene za prodaju duhana i duhanskih proizvoda na području FBiH, a u vezi prometa duhana i duhanskih prerađevina – rekao je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.


Fizička lica

Tržišna inspekcija RS postupa u skladu sa odredbama Zakona o trgovini, kojim se generalno propisuju uvjeti za promet roba, te ovim zakonom duhan i duhanski proizvodi nisu izdvojeni u odnosu na druge vrste proizvoda u smislu njihove kontrole. Navedeni zakon ne pravi razliku između bilo kojih roba kada je riječ o legalnosti njihovog prometa, te samim tim ovaj organ ne vrši posebne kontrole koje bi se odnosile samo na promet duhana i duhanskih proizvoda.

- U prošloj godini tržišna inspekcija je u oblasti trgovine izvršila više od 3.000 inspekcijskih kontrola u različitim vrstama prodajnih objekata, kao što su samostalne trgovačke radnje, trgovački centri, marketi, kiosci i drugi. U posmatranom periodu u trenutku inspekcijske kontrole u objektima je zatečeno i oduzeto nešto oko 500 pakli cigareta jer iste nisu posjedovale dokaz o porijeklu, odnosno potrebnu dokumentaciju o nabavci – naveli su iz Inspektorata RS.


Građani biraju jeftiniju varijantu. Avaz

Roba bez porijekla najčešće se prometuje na pijacama i tržnicama od strane fizičkih lica i riječ je o prekršajima koji se mogu utvrditi samo ukoliko je inspektor neposredno prisutan na licu mjesta u vrijeme činjenja prekršajne radnje.

- Do sada nismo imali slučajeva da smo na pijacama i tržnicama zaticali velike količine duhana i duhanskih prerađevina bez porijekla, jer ih fizička lica u pravilu skladište u vozilima ili privatnim prostorijama – kazali su iz Inspektorat RS.


Veliki problem

Ekonomista Faruk Hadžić kazao je da crno tržište duhanom i dalje predstavlja veliki problem za BiH, jer dostupnost duhana na pijacama ili alternativnim mjestima, šteti u velikoj mjeri i građanima i državi.

- Često se može vidjeti da se automobil samo zaustavi pored ilegalnih prodavača, gdje im se ubace ilegalni duhanski proizvodi, a za uzvrat se uzme novac. Građanima se stvara šteta u zdravstvenom aspektu, jer niko ne zna šta se tačno nalazi u takvim proizvodima. Država ima ogromnu štetu kroz propuštanje u naplati javnih prihoda, tačnije akciza – istakao je Hadžić.

Dodao je da bi radi osnaživanja rada inspekcijskih organa, potrebno smanjiti nivo akcize na duhan, optimalno na nivo iznosa iz 2016. godine, što bi uveliko olakšalo borbu protiv ilegalnog tržišta. Sa druge strane, zdravstveni sektor od legalne prodaje može dobiti dodatne količine novca koje će se iskoristiti za prevenciju i liječenje teško oboljelih građana i djece. Šverc i ilegalno tržište će postojati sve dok je velika razlika u cijenama proizvoda na legalnom u odnosu na ilegalno tržište.


Posljedica previsokih akciza

BiH ima previsok nivo poreskog opterećenja na duhan, ako se posmatra procentualni omjer poreza u maloprodajnoj cijeni.

 Opterećenje je sada oko 90 posto, što znači da od maloprodajne cijene kutije cigareta na legalnom tržištu, 90 posto tog iznosa ide državi, a ostatak distributerima, trgovcima i proizvođačima. Drugim riječima, ako je cijena kutije cigareta 5 KM, država sebi uzme 4,50 KM.

Visok nivo poreskog opterećenja zbog akciza doveo je do velikog pada legalnog tržišta i porasta ilegalnog, zbog velike razlike u cijeni između ova dva tržišta.  Također, zbog akcizne politike cijene cigareta su znatno više od kupovne moći većine građana što ih je primoralo da ove proizvode kupuju na sve više rastućem crnom tržištu. Dakle, crno tržište raste i jača kao direktna posljedica previsokih akciza u BiH.

Javne kampanje

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT istakao je kako je ilegalna prodaja cigareta u proteklom periodu bila izuzetno zastupljena u BiH. U pravcu suzbijanja te negativne pojave, provedene su javne kampanje kojima je UIO BiH nastojala motivisati građane da prijave svoja saznanja o odvijanju takvih aktivnosti.

- Uporedo s tim, u proteklih nekoliko godina intenzivirane su i aktivnosti kontrolnih organa u pravcu povećanja zapljena duhanskih proizvoda koji se prometuju nelegalnim kanalima. Ipak, s obzirom na veliku razliku između cijena legalno nabavljenih cigareta i onih sa crnog tržišta, teško je očekivati brže efekte u smislu svođenja nelegalne trgovine duhanskim proizvodima u podnošljive okvire – rekao je Grabovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.