MAJKL SKANLAN

Prvi zamjenik visokog predstavnika: Brčko se kreće u pravcu održive, pouzdane i čiste energije

Ovim će se privući investicije u području energetike, što će ne samo promovirati lokalno proizvedenu čistu energiju nego će stvoriti i nova radna mjesta u privatnom sektoru

E. Ć.

24.2.2022

Fotografije sa današnjih sastanaka. OHR

Brčko se kreće u pravcu održive, pouzdane i čiste energije. Do kraja marta, Vlada će uputiti Skupštini na usvajanje zakone o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Majkl Skanlan (Michael Scanlan).

Ovim će se privući investicije u području energetike, što će ne samo promovirati lokalno proizvedenu čistu energiju nego će stvoriti i nova radna mjesta u privatnom sektoru.


Broj ugovora o djelu i dalje raste

Ovu aktivnost prati i utopljavanje javnih objekata u okviru inicijative UNDP-a. Već su utopljene tri javne zdravstvene ustanove, a još četiri objekta će biti završena ove godine.

Rezultat ovih aktivnosti su nove fasade na javnim objektima, tople zdravstvene ustanove, uredi i škole, a i više novca u budžetu Distrikta zbog smanjenih računa za utrošak energije kako bi se osiguralo da se utople svi javni objekti i da više sredstava ostane za kapitalne projekte.

Što se tiče standarda, nažalost, broj ugovora o djelu i dalje raste, što je praksa koju koriste sve stranke bez obzira da li su sada u većini ili su bile u prošlosti. Ovim se podcrtava potreba da se ovog proljeća usvoji novi zakon o državnoj službi. Posao u upravi, bez obzira da li je na određeno ili neodređeno vrijeme, nije sredstvo pomoću kojeg stranke dobijaju glasove. 


Javna sredstva su tu da koriste javnosti

Državna služba postoji da se građanima i privrednim subjektima u Distriktu osiguraju kvalitetne usluge, uključujući i e-usluge, čije uvođenje se tvrdoglavo izbjegava, podvukao je supervizor.

Javna sredstva su tu da koriste javnosti, a ne političkim strankama ili pojedincima. Ovog ljeta, Ured za borbu protiv korupcije Brčko Distrikta će početi sa uvidom u profesionalne dosjee svih uposlenika u javnoj upravi kako bi se provjerilo da li su ispunjavali potrebne uslove kada su primani u službu.

Supervizor je o ovim pitanjima razgovarao na sastancima sa čelnicima Vlade i Skupštine Distrikta, te šefovima odjela u Vladi Distrikta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.