SVEČANOSTI

Dan nezavisnosti BiH obilježen u Potočarima: Naš zajednički život neće biti zatrovan mržnjom i osvetom

Istina je jedna, jedina i vječna, i dokazana je u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kazao je Hafizović

S današnjeg obilježavanja u Potočarima. Fena

L. S. / Fena

1.3.2022

Polaganjem cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti BiH.


Budućnost ne može biti građena bez istine

Cvijeće su položilie predstavnici Udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Organizacija porodica šehida Srebrenica i Organizacija ratnih vojnih invalida, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, kao i građani koji su došli iz Sarajeva, Maglaja i Bihaća.

- Naš zajednički život neće biti zatrovan mržnjom i osvetom, ali budućnost ne može biti građena bez istine. Istina je jedna, jedina i vječna, i dokazana je u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Mi ćemo ići putem istine, a i oni koji istinu negiraju će morati da je prihvate kad tad – kazao je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Šefket Hafizović.

Nakon polaganja cvijeća u prostorijama Memorijalnog centra planirano je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "U sjeni minareta", a potom se ispred Kulturnog centra u Srebrenici održava kulturni program.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bit će dodijeljene nagrade za najbolje likovne i literalne radove, a sponzor dodjele nagrada je Udruženje Dobro.ba.


Priredba korosnika Dnevnog centra

U poslijepodnevnim satima u prostorijama MFS EMMAUS-a bit će održana priredba koju su pripremili korisnici Dnevnog centra u Potočarima.

Organizatori obilježavanja Dana nezavisnosti BiH su zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović, Udruženje "Moja adresa Srebrenica", Udruženje građana "Djeca Srebrenice - Nove generacije", MFS EMMAUS Potočari, i "Merhamet" Srebrenica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.