RIJEČ STRUČNJAKA

Profesorica Amila Pilav–Velić: Ukidanje akciza na gorivo konkretan korak u ublažavanju udara na džepove građana

Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate bi trebalo zaustaviti daljnji rast cijena, kaže Pilav - Velić

A. Bajramović

Pilav - Velić: Konkretan korak

Foto: Avaz


Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate je konačno konkretan korak ka ublažavanju posljedica inflatornog udara na džepove građana i poslovni sektor, smatra profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA, Amila Pilav - Velić. Ona očekuje da pad cijena goriva ublaži posljedice teške ekonomske krize.

- Za očekivati je da bi sada cijene goriva mogle biti niže i do 40 feninga po litri. S obzirom da cijene naftnih derivata itekako utiču na cijene svih drugih proizvoda i usluga, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate bi trebalo barem zaustaviti daljnji rast cijena. To bi pomoglo građanima, ali i privredi da prebrode ovu krizu – kaže za “Avaz”, prof. dr Amila Pilav – Velić.

Ipak, ona podsjeća da su akcize na gorivo namjenska sredstva koja se deponuju na posebnom podračunu Centralne banke BiH i koriste se za finansiranje izgradnje cesta i autocesta.

- Upravo ta sredstva omogućavaju nova zaduživanja i nastavak projekata putne infrastrukture, odnosno konkretno koridora Vc. Ovo ukidanje akciza bi moglo dovesti do usporavanja tih projekata. Pretpostavljam da je ovo razlog zašto je ukidanje akciza privremenog karaktera. U protivnom bi naša sposobnost da servisiramo postojeće kredite ili da apliciramo za nove EU grantove dovelo do potpunog zastoja u izgradnji autoputeva, a to bi moglo dovesti do usporavanja ekonomske aktivnosti. To je također nešto što nam ne treba – ističe profesorica Pilav – Velić.

Više o temi Amila Pilav-Velić

EKONOMSKA KRIZA
I BiH prijeti inflacija
NA VRH

Podijeli članak na