BAZA BUTMIR

Postrojavanje pripadnika EUFOR-a: Možemo pozvati i dodatne rezervne snage ako bude potrebno

Ceremonija je počela nadlijetanjem helikoptera iznad baze u Butmiru

A. O. - S. S.

11.3.2022

Sa današnje ceremonije - Avaz
Prisustvovao i Satler - Avaz
Sa današnje ceremonije - Avaz
Postrojavanje vojnika - Avaz
Vojne snage - Avaz
+7

U bazi EUFOR-a u Butmiru danas je održana ceremonija obilježavanja dostizanja operativnog kapaciteta tokom koje je generalmajor Enton Vesli (Anton Wessely) izvršio postrojavanje svih pripadnika Multinacionalnog bataljona.

Ceremonija je počela nadlijetanjem helikoptera iznad baze u Butmiru. Vesli je istaknuo da će kontinuirano procjenjivati da li je potrebno da rezervne snage ostanu u BiH.


600 pripadnika raspoređenih u BiH

- U svojstvu komandanta sam aktivirao rezervne snage, ali ne zbog nekog pogoršanja sigurnosne situacije u BiH. Moja odluka da aktiviram rezervne snage potakla je iz obaveze vojnika da budem spreman na bilo koju situaciju - rekao je Vesli.

Dodao je da EUFOR ima 600 pripadnika raspoređenih u BiH. Raspoređivanjem rezervnih snaga srednjeg nivoa aktiviran je naš koncept rezervnih snaga, i da, ako to budem smatrao razboritim konceptom, ja mogu pozvati i dodatne rezervne snage ako bude to bio potrebno - naglasio je Vesli.


Danas su ceremoniji prisustvovali i član predsjedništva BiH Željko Komšić, te šef Delegacije EU u BiH Johan Satler. ANADOLIJA

Prisustvo EUFOR-a u BiH

Rekao je da od danas će svih 6 manevarskih četa vojnika EUFOR-a započeti sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u državi.

- Namjeravamo uspostaviti šira područja za raspoređivanje kako bismo pojačali vidljivost naših snaga i ojačali vezu sa domaćim vlastima - poručio je Wessely.

Danas su ceremoniji prisustvovali i član predsjedništva BiH Željko Komšić, te šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.