IZMJENE ZAKONA

Još uvijek ništa od ukidanja akciza na gorivo, SNSD protiv

Podsjetimo, Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30

Piše: D. H.

16.3.2022

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio da na današnjoj sjednici po hitnom postupku je razmatrao prijedlog o ukidanju akciza na gorivo.

Postojala je opća, ali ne i entitetska većina da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku. Od 14 prisutnih delegata, njih 10 je podržalo da se razmatra po navedenom postupku, dok su četiri delegata bili protiv.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je da će se Kolegij ovog doma konsultovati po ovom prijedlogu. Sjednici nije prisustvovao jedan od zamjenika predsjedavajućeg Bakir Izetbegović (SDA).

Tok sjednice:

15:48 Prilikom glasanja za usvajanja tačke za razmatranje Prijedloga za ukidanje akciza na gorivo, "ZA" je glasalo 10 prisutnih delagata, "PROTIV" je bilo 4, a "SUZDRŽAN" niko. 

S obzirom da je nedostajala entitetska većina, ovaj prijedlog sada ide na usaglašavanje.

15:45 Delegat SNSD-a Nikola Špirić kazao je kako ova stranka neće podržati hitnu proceduru za ukidanje akciza na gorivo.

15:35 Nezavisni delegat Zlatko Miletić je rekao da će biti sramotno ako Dom naroda danas ne usvoji ovu mjeru koja "možda neće biti nešto naročito, ali barem će dati neku nadu da je moguće uraditi nešto u interesu građana".

15:16 Delegat SDS-a Mladen Bosić rekao je da se glasa u hitnoj proceduri zato što je hitna situacija s obzirom na rat u Ukrajini te da vlast mora da reagira kako bi zaštitila građane.

15:14 Dušanka Majkić rekla da su zastupnici "univerzalne neznalice" te da oni ne mogu biti kreatori ovako važnih zakona.

15:07 Delegat SNSD-a Nikola Špirić kazao je kako delegati bez objašnjanja predlagača nemaju pravo da usvojajaju zakone koje krše zakone i Ustav Bosne i Hercegovine te da prijedlog zakona o akcizama nije prošao potrebne procedure.

14:50 Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić usprotivila se sazivanju hitne sjednice, smatrajući da nije bilo potrebe za tim s obzirom da je redovna sjednica bila zakazana za 24. mart.

14:45 Na početku sjednice delegat Zlatko Miletić iznio je zamjerku na račun predsjedavajućeg Dragana Čovića što nije na dnevni red uvrstio i tačku o uvođenju diferencirane stope PDV-a.

14:30 počela je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će na dnevnom redu biti samo jedna tačka - ona o ukidanju akciza na gorivo.

Hitnu sjednicu je sazvao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Podsjetimo, Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

- Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. pomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM - naveli su predlagači.

U predloženom zakonu navedeno je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.


Šta će donijeti ukidanje akciza. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.