ZAMOLIO IH

Načelnik Sokoca poručio pripadnicima EUFOR-a: Nema potrebe da budete kod škole

Nema potrebe da nas podsjećate na rat i strahote i onako to teško zaboravljamo, istakao je Bjelica

Pripadnici EUFOR-a izazvali uznemirenost u Sokocu. Općina Sokolac

H. J. I.

17.3.2022

Općina Sokolac danas je izdala saopćenje u kojem navodi da drugi dan vojnici EUFOR-a na području Sokoca sprovode određene aktivnosti što je, prema stavovima prvog čovjeka Općine, izazvalo zabrinutost i nemir kod građana. 

- Njihovo prisustvo na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dječijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinuli su roditelje. Zabrinuli su sve u lokalnoj zajednici.


"Prije da su uspjeli da nas podsjete na rat"

Premda se kaže da su tu da "osjetimo sigurnost" prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo. Кao načelnik općine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Althea, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije Althea koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. 

Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni sigurnosti, a ni BiH - navodi načelnik općine Milovan Bjelica u saopćenju.

Kako u nastavku ističe, nema potrebe da ih podsjećaju na rat.


Rane su svježe

- Nema potrebe da nas podsjećate na rat i strahote, i onako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardovanje Srbije 1999. godine, rane su svježe a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne.

Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno "osjećaj sigurnosti i bezbjednosti" zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnjev i loše uspomene.

Još jednom želim da apelujem da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši našu djecu. Kao ni da paradira našim ulicama. O bezbjednost i sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske - zaključuje Bjelica u saopćenju. 

Međutim, kako je ranije u nekoliko navrata objašnjeno, EUFOR-ove snage su raspoređene u ekscesna područja u BiH s ciljem poboljšanja stabilnosti i očuvanju mira u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.