PROPAO PROJEKT

Mediteranska kuća ostala samo na papiru: Odriče li se Mostar Predraga Matvejevića

Kuća je prodata, a Grad nikada nije bio ozbi ljan kupac, kaže Čović

Kuća u kojoj je Predrag Matvejević odrastao nedavno je prodata. Avaz

Piše: M. Smajkić

20.3.2022

Mostar je kao kandidat za Evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2024. imao aplikaciju s brojnim projektima, među kojima i Mediteransku kuću Predraga Matvejevića, vrsnog intelektualca, rođenog Mostarca.

Kuća u kojoj je odrastao jedan od najprevođenijih pisaca, čije je djelo „Mediteranski brevijar“ prevedeno na 23 jezika, simbolički se nalazi na nekadašnjoj liniji podjele grada, a obnovom bi postala važna kulturna tačka, ne samo grada nego i mnogo šire.


Bogata biblioteka

Međutim, kako je propala kandidatura, čini se da je u Mostaru propao i interes za Matvejevića i da, prema svemu sudeći, Mostar neće obilježiti ni rezidencijalnom kućom za pisce, ali ni natpisom ili pločom da je u tom gradu rođen i živio jedan od najvećih intelektualaca u svijetu.

- Projekt EPK je zaista pokrenuo grandiozne stvari, četiri programske linije i više od 100 projekata, među kojima jeste i Mediteranska kuća. Kroz projekt književne rezidencije na svojevrstan način bismo vratili dug našem Matvejeviću.

Stupili smo bili u kontakt s vlasnikom kuće s ciljem da je otkupimo, kao i sa suprugom pokojnog Matvejevića, s kojom smo razgovarali o mogućnosti da se njegova bogata biblioteka prenese u njegov rodni grad. Sada je sve na Gradskoj upravi - kaže Mustafa Alendar, bivši član Tima Mostara za EPK.


Kuća u mahali Cernica u kojoj je rođen Matvejević. Avaz

Međutim, od svega je ostala samo lijepa ideja na papiru, jer je kuća na Bulevaru, tačnije u Liska ulici, u privatnom vlasništvu, a Grad Mostar, kako saznajemo od vlasnika, nikad nije bio ni blizu kupovine. Kuća je od kraja pedesetih godina u vlasništvu porodice Čović iz Ljutog Doca kod Širokog Brijega. Vencel Čović nam kaže da su u vrijeme kad je njegov otac kupio tu kuću, u prizemlju živjeli Matvejevići.


Vođeni razgovori

Sjeća se da je Predraga često viđao kako uči u pomoćnom objektu. Čović je kuću nedavno prodao, a identitet kupca nije želio otkriti. Potvrdio nam je da su vođeni razgovori s predstavnicima Tima EPK Mostar 2024. Međutim, bilo je to daleko od prodaje - Grad Mostar nije bio ozbiljan kupac.

- Kuću sam godinama nudio Gradskoj upravi Mostar i Domu zdravlja, budući da je u njihovoj blizini - kaže Čović i dodaje da ne zna hoće li novi vlasnik kuću rušiti.

Kako saznajemo, za sada neće biti rušenja, jer Gradsko vijeće nije usvojilo regulacioni plan „Kantarevac“. 

Rodna kuća u Cernici

Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini kuće u kojoj je odrastao, u mahali Cernica nalazi kuća u kojoj se Matvejević rodio. Svojevremeno su iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, koji su 2014. Matvejeviću dodijelili povelju „Mimar mira“, namjeravali postaviti tablu s natpisom. 

Međutim, kako kaže Zlatko Serdarević, koji je uime Centra bio autor četiri izložbe dokumentarne građe o Matvejeviću, nisu naišli na razumijevanje vlasnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.