OBRAĆANJE DELEGATA

Miletić: Napravili su uspješan spin i čini mi se da sjede na dvije stolice

Ishod glasanja o prijedlogu da se osudi ruska agresija Bećirović je nazvao šokantnim

Zlatko Miletić i Denis Bećirović. A. Kukić

Piše: A. K.

24.3.2022

Nakon završetka sjednice Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine predstavcnicima medija su se obratili delegati Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Nikola Špirić.

Bećirović je kazao kako se pokazalo da je BiH samo deklarativno za EU, te se pitao čije interese brane pojedini delegati.

-  Danas se kao nikada u ovom mandatu pokazalo šta je istina, iskazana je deklarativna želja za pristup EU, a kad je trebalo usvojiti zakone, svi su oboreni - rekao je Bećirović i dodao da u BiH ima jednu antievtopsku koaliciju.

Ishod glasanja o prijedlogu da se osudi ruska agresija na Ukrajinu nazvao je šokantnim.

- Protiv prijedloga o osudi ruske agresije glasali su i delegati HDZ-a. To će imati političke i ekonomske implikacije. Mislim da svi u Evropi i šire treba da saznaju ko kakve interese brani. Danas se pokazalo da ruski režim ima više pristalica nego Evropski parlament - rekao je Bećirović.


Politička igra

Zlatko Miletić je kazao da vladajuća garnitura neusvajanjem budžeta za cilj ima odumiranje institucija BiH.

- Vidjeli ste šta je Bevanda rekao, pozivao je u nekoliko navrata i niko neće da se odazove. Iza svega je politička igra koja dovodi u pitanje održavanje izbora - rekao je Miletić.

Bilo je za očekivati, naglašava, da Vijeće ministara BiH u saradnji sa entitetima uradi nešto da spriječi krizu. O prijemu kandidatskom statusu BiH u EU rekao je da vlast tri godine nije u stanju da ussvoji zakone koji su uvjet za prijem.

- Napravili su uspješan spin i čini mi se da sjede na dvije stolice. Cinculiraju, da se tako izrazim, između EU da se ne zamjere Ruskoj Federaciji. Ispast će da im nije cilj da uđu u EU - mišljenja je Miletić.


Obiman dnevni red

Nikola Špirić se opet osvrnuo na odbijanje da se  Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnoj proceduri.

- Imali smo obiman dnevni red, većina zakona je otišla u redovnu proceduru. I danas smo argumentovano razgovarali o zakonima o akcizama i PDV-u. Pojedini delegati su rekli da je dobro da je Predstavnički dom usvojio kakav-takav zakon, što ujedno znači i kakva-takva država - rekao je Špirić.

Ponovio je da nije za kršenje Ustava BiH, te da ni danas nije dobio odgovor na pitanje zašto bi došlo do kršenja. 

- Nisu nam rekli ni zašto žele da prenesu nadležnost sa Parlamenta na Vijeće naroda. Da su predlagači htjeli da zakon ugleda svjetlost dana opremili bi ga argumentima - rekao je Špirić i dodao da zakoni ne bi bili sprovodivi čak i da su usvojeni u hitnoj proceduri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.