IZBORI U BIH

Misija OSCE-a u BiH predstavila rezultate: Jednom od četiri ispitanika nuđen novac u zamjenu za glas

Razočarani smo i reformom izbornog procesa, što nije bilo pomaka u razgovorima koji su vođeni, rekla je ambasadorica Kavalec

Sa današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja. A. Kukić

Piše: A. Kukić

25.3.2022

Misija OSCE-a u BiH predstavila je rezultate ankete “Percepcija javnosti o izborima u BiH: Reforme su potrebne”.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je Misija OSCE-a u BiH provela u avgustu 2021. godine na uzorku od 1.009 odraslih stanovnika BiH, je pokazalo da postoji nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravednost izbornog procesa, relevantne institucije i aktere.

Ambasadorica Ketlin Kavalec (Kathleen) kazala je da je jedan o četiri ispitanika  rekao da mu je ponuđen novac u zamjenu za koga će glasati.

 -  Zabrinuti smo i u nizak nivo povjerenja u institucije. Prema rezultatima ovog istraživanja 64,6 posto ispitanika smatra potrebnim utvrditi izmjene Izbornog zakona BiH. Nadam se da će rezultati ovog istraživanja biti shvaćeni ozbiljno - rekla je i dodala da se raduje izborima u oktobru.

Osim toga, kazala je da 67,5 posto ispitanika smatra da je "izborna krađa" pojava koja se dešava često ili uvijek.

Sa današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja. A. Kukić

Terensko istraživanje je trajalo u periodu od avgusta do septembra 2021. godine i provedeno je u 29 općina u FBiH, 21 općini iz RS i Brčko distriktu BiH. Većina ispitanika smatra da izbori u BiH nisu pravedni, čak 40,3 posto.

Najviše nepravilnosti se dešava prilikom brojanja glasova na biračkom mjestu, smatraju ispitanici.

Ispitanici smatraju da je veoma važno unaprijediti Izborni zakon BiH, 2/3 podržava izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Kavalec se osvrnula i na glasanje u Domu naroda.

- To je bilo iznenađujuće i razočaravajuće. Smatramo da su zakoni bili spremni za usvajanje, zaista vidi što napredak koji je mogao biti ostvaren nije ostvaren onda kada je to bilo moguće. Razočarani smo i reformom izbornog procesa, što nije bilo pomaka u razgovorima koji su vođeni - rekla je ambasadorica Kavalec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.