FEDERALNI PARLAMENT

SDP: Nemoguće da bolnica u Mostaru vrijedi više od oba klinička centra u Tuzli i Sarajevu

Kroz pet kriterija isti novac da se podijeli, kriterij pruženih usluga, kriterij broja pacijenata, kriterij poreznih dugovanja, komunalnih dugovanja i dugovanja dobavljačima, po 20% svakog tog kriterija i vlada da napravi izračun, rekao je Čengić

E. Ć.

28.3.2022

Damir Mašić. SDP

Zastupnici SDP-a BiH obratili su se danas uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Naveli su kako će tražiti da se na današnju sjednicu uvrsti i zakon o minimalnoj plati kako bi se zaštitili radnici, kao i situacija o BHRT-u.

Damir Mašić podsjetio je da je na prijedlog Kluba SDP-a, a pridružio se i SBB, u aprilu 2019. godine Predstavnički dom PSFBiH usvojio zaključak kojim se obavezao da se zakoni o porezima na dohodak i doprinosima neće tretirati bez Zakona o minimalnoj plati.

- Tada smo skinuli s dnevnog reda ta dva zakona i ono što danas imamo nažalost, je ponovo zakone o porezu na dohodak i doprinosima bez zakona o minimalnoj plati. SDP na tom zakonu insistira, Prijedlog je potpisao SSSBiH i taj prijedlog je pušten u proceduru. 

Najbitnije da se minimalna plata zaštiti na način da se poveća ako se nova dva zakona danas usvoje. To se neće moći desiti ako se Zakon o minimalnoj plati ne stavi na dnevni red. Ne postoje garancije, koliko god smanje stope, doprinose, nema garancije da će uticati na značajan rast minimalne plate, što je krajnji cilj - rekao je Mašić.



Udar na radnička primanja

Elvir Karajbić kazao je kako je Vlada obećala da će uputiti u proceduru zakone o doprinosima i dohotku uz zakon o minimalnoj plati.

- Ovi zakoni nisu dobra donijeli ni poslodavcima, a pogotovo ne radnicima. Zakon o porezu na dohodak je udar na primanja radnicima. Vi imate neoporezivi dio regresa, prevoz itd, sada se to oporezuje i dobija karakter plate.

Poslodavac može na teret radnika da oporezuje doprinose. Vlada pokušava da oporezuje naknade za volontiranje, socijalnu pomoć itd. Mi ćemo tražiti uvrštavanje Zakona o minimalnoj plati kako bi se zajedno tretirali i kako bi se garantovala minimalna prava - rekao je Karajbić.

On smatra da je zakon o porezu na dohodak udar na radnička primanja.

- Vlada želi da oporezuje socijalnu pomoć iz sindikalnih kasa, pomoći i naknade za povrede na poslu koju bi poslodavac isplatio, vlada želi oporezovati stipendije - poručio je Karajbić.

Kriterij za podjelu novca

Irfan Čengić je komentarisao Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju Javnih zdravstvenih institucija u FBiH te rekao kako je SDP dostavio pet amandmana koji se tiču kriterija podijele novca. Ističe kako se po prijedlogu novac dijeli politički i da je nemoguće da Sveučilišna bolnica u Mostaru vrijedi više od oba klinička centra u Tuzli i Sarajevu.

- Kroz pet kriterija isti novac da se podijeli, kriterij pruženih usluga, kriterij broja pacijenata, kriterij poreznih dugovanja, komunalnih dugovanja i dugovanja dobavljačima, po 20% svakog tog kriterija i vlada da napravi izračun - naglasio je Čengić prijedlog amandmana koje će dostaviti SDP.

Zahtjev SDP je da se Federalnoj poreznoj upravi naloži da prema BHRT-u postupi isto kao prema drugim preduzećima od javnog interesa te da Federacija BiH ne bude omča oko vrata i ne pomaže politikama koje žele ukinuti državni javni servis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.