REAKCIJE

Ekonomski analitičar Admir Čavalić: Budžet FBiH nije razvojni već socijalni, odnosno izborni

Usvajanje budžeta FBiH bilo je sasvim očekivano, jer bi daljnje prolongiranje ugrozilo funkcionisanje javnog sektora ovoga entiteta, kaže Čavalić

Čavalić: Budžet ne sadrži socijalne i ekonomske inovacije. Avaz

Piše: Al.B.

28.3.2022

Rekordan budžet FBiH u iznosu od 5,6 milijardi maraka, kojeg je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio nakon cjelodnevne rasprave, nosi i veliku političku i ekonomsku odgovornost za njegovu raspodjelu i utrošak, kazao je u prvoj reakciji ekonomski analitičar Admir Čavalić. Komentirajući za “Avaz” dobre i loše strane usvojenog dokumenta on najprije ističe da je inflacija razlog zbog kojeg je ovogodišnji budžet za 116 miliona KM veći u odnosu na prethodnu godinu, jer rast cijena finalnih proizvoda i usluga vodi ka rastu prihoda po osnovu indirektnih poreza u BiH.

- Usvajanje budžeta FBiH bilo je sasvim očekivano, jer bi daljnje prolongiranje ugrozilo funkcionisanje javnog sektora ovoga entiteta. Međutim, budžet nije razvojni, već prije svega socijalni. Tačnije, radi se o izbornom budžetu, u smislu da će, shodno mogućnostima, maksimizirati prava različitih kategorija – kaže Čavalić.

Njegova glavna zamjerka je što budžet ne sadrži socijalne i ekonomske inovacije koje su, naglašava, nužno potrebne u vremenu krize.

- Budžet ništa ne garantuje u smislu promjena. Dobro je da se vodilo računa o robnim rezervama, barem u minimalnom iznosu od 20 miliona KM. Postoje i izvjesni kapitalni projekti, prije svega u vezi putne infrastrukture, ali je to sve “na dugom štapu” kada je riječ o realizaciji projektnih aktivnosti tokom godine. Već se kasni zbog privremenog finansiranja – kaže Čavalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.