PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković poručio EU predstavnicima: Važno je BiH dati evropsku perspektivu

Mi smo posebno osjetljivi na zbivanja u jugoistočnoj Evropi i posebno u BiH, rekao je Jandroković

Gordan Jandroković. Screenshot / HRT

E. Ć. / HRT

29.3.2022

U Brdu kod Kranja održava se drugi dan konferencije predsjednika parlamenata država članica Evropske unije, na kojoj sudjeluje i hrvatski predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Okupljenima se jutros obratio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji je poručio da Evropa i svijet trebaju hitno reagirati te spriječiti rusku agresiju dok ne bude prekasno.



Nada da će ubrzo završiti sukob u Ukrajini

Jandroković je rekao kako se nada da će oružani sukobi u Ukrajini brzo završiti, te je istakao osjetljivost na zbivanja u jugoistočnoj Evropi i BiH.

- Nadamo se da će oružani sukobi brzo završiti. Isto tako, u svom sam govoru spomenuo mogućnost da se kriza iz Ukrajine prelije i na neka druga područja u EU. Mi smo posebno osjetljivi na zbivanja u jugoistočnoj Evropi i posebno u BiH.

Naglasio sam da je važno dati evropsku perspektivu BiH, na načelima teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri konstitutivna naroda. Hrvatska je posebno zainteresirana za položaj hrvatskog naroda koji je najmanje konstitutivan, ali koji mora imati jednaka prava - kazao je Jandroković.

Posebno naglasio važnost Izbornog zakona

On je istakao da je u svom govoru posebno naglasio važnost Izbornog zakona koje mora osigurati legitimno predstavništvo Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Jandroković je naglasio da su "glavni izazov stabilnosti regije pitanja koja proizlaze iz prošlih sukoba" te da bi Rusija mogla iskoristiti "ranjivosti kako bi proširila svoj utjecaj".

- Neke su zemlje posebno ranjive, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina. Zbog toga je potrebno je podržati europsku perspektivu, suverenost i teritorijalni integritet BiH na temelju ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i "njihove legitimne predstavljenosti u političkim institucijama BiH - poručio je Jandroković, prenosi HRT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.