LJEPOTA RAMAZANA

Fočanska Aladža sija punim sjajem, Fočaci na prvom zajedničkom iftaru

Organizirali su ga Fočaci koji su živjeli upravo u ovoj mahali, a danas su uglavnom u Sarajevu

Piše: A. Bajramović

2.4.2022

Iftar u Aladža džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U kompleksu Aladža džamije večeras je organiziran prvi zajednički iftar kojem je prisustvovao veliki broj vjernika. Organizirali su ga Fočaci koji su živjeli upravo u ovoj mahali, a danas su uglavnom u Sarajevu.


Povratak na staro

Inače, i ovog Ramazana Aladža džamija, Hasan Nazirova ili Šarena džamija u Foči zasjala je punim sjajem, a teravih namaz u njoj su, pored malobrojnih povratnika, klanjali i vjernici koji su stigli iz Sarajeva.

- Konačno smo dočekali da se sve vrati na staro, u vrijeme prije pandemije i mjera koje su bile na snazi i ovaj Ramazan počeo je na najljepši mogući način. Sa svakim Ramazanom Fočaci su češće u Foči, a posebno nas raduje što je i naša dijaspora, iako ne fizički, s nama u mislima, dovama, a i kroz iftare koje omogućavaju našim povratnicima - kazao nam je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča, Miralem ef. Hodžić.



Mukabele i zikrovi

Kao i ranijih godina iftari pripremljeni u kompleksu Aladža džamije bit će distribuirani u sve fočanske džemate.

- Uče se mukabele u svim džamijama, prvenstveno vakifima tih džamija. U nekim džematima imamo kurs za odrasle, a ono što nas posebno raduje je što u Aladža džamiji imamo mjesečni zikr svake prve nedjelje u mjesecu i već sedmi put se organizuje. Bar po jedan zajednički iftar organizovaćemo i u džematima u kojima nemamo imama, a posebno me raduje što ćemo pripremiti i iftar za Bošnjake koji izdržavaju kaznu u KPZ Foča, gdje nas je prošlog Ramazana bilo 13 na iftaru - dodaje ef. Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.