POVODOM 30. GODIŠNJICE

U Banjoj Luci održana vježba policije RS, predstavljeno novo oklopno vozilo "Vihor"

Svečanost je počela predajom raporta predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović

H. J. I.

4.4.2022

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
+1

Centralna svečanost obilježavanja 4. aprila - Dana policije i 30 godina postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, počela je danas u Centru za obuku MUP u Zalužanima kod Banja Luke, uz prisustvo najviših zvaničnika manjeg bh. entiteta. 

Svečanost je počela predajom raporta predsjednici RS Željki Cvijanović.

Prisustvovali predstavnici policija Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Svečanom obilježavanju prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor Policije Siniša Kostrešević.

Na svečanosti su bili i ministri u Vladi RS, predstavnici na nivou BiH, kao i općina i gradova manjeg bh. entiteta.

Obilježavanju 4. aprila – Dana policije RS prisustvovali su i predstavnici policija Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Predstavili novo oklopno vozilo

U okviru obilježavanja, u Zalužanima je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS povodom tri decenije postojanja predstavilo novo oklopno vozilo "vihor", koje je MUP RS razvio sa Tehničkim remontnim zavodom u Bratuncu.

Vozilo je prototip vozila, niže kategorije od "despota", koje je predviđeno za pet ljudi.

Vozilo je teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu, kao i "despot", ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike.

Nakon prezentacije prisutni su obišli novu zgradu za smještaj polaznika Centra za obuku koja je u izgradnji, a potom su SAJ i Žandarmerija odradili su pokaznu vježbu s oklopnim vozilima i helikopterom te je po završetku vježbe u restoranu nastavljeno druženje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.