REAKCIJE

Politički analitičar Denis Čarkadžić za "Avaz": Očekujem da se sankcijama pridruži i Berlin

Od ključne je važnosti uspostavljanje zajedničke politike ali i sinergije u djelovanju između Vašingtona, Londona i Berlina, kaže Čarkadžić

Čarkadžić: Očekivana odluka. Avaz

Piše: A. Bajramović

11.4.2022

S obzirom na ranije poruke čelnih ljudi britanske politike o situaciji u BiH, današnje uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović nije nikakvo iznenađenje, kaže za „Avaz“ politički analitičar i magistar EU integracija Denis Čarkadžić.

Zajednička politika

Dodaje da je bilo jasno da će, nakon sankcija Vašingtona i nastavka retrogradnih procesa od strane jednog broja političara iz RS, i zvanični London posegnuti za sankcijama. 

- Ranije sam u nekoliko navrata naglašavao da je, kada je Zapad u pitanju i njegovi pokušaji da se situacija u BiH stabilizuje, od ključne važnosti uspostavljanje zajedničke politike ali i sinergije u djelovanju između Vašingtona, Londona i Berlina, jer, nažalost, EU kao takva, a kako smo se po ko zna koji put uvjerili i kada je trenutna kriza u BiH u pitanju, nije sposobna da artikuliše svoj jasan stav, i s tim u vezi efektno djeluje. Nakon ovog poteza Velike Britanije, očekujem i da se sankcijama pridruži Berlin, ali i neke druge zemlje Evropske unije.

Ovdje također treba naglasiti ali i pozdraviti činjenicu da potonje sankcije, kao i one koje su uvedene od strane SAD-a, nisu sankcije entitetu ni građanima, već pojedincima – ističe Čarkadžić


Sankcije same nedovoljne

Na pitanje imaju li efekta sankcije koje uključuju zabranu putovanja i blokadu imovine, Čarkadžić odgovara potvrdno.

- Sankcije će sigurno imati efekta, ne samo na one kojima su uvedene, već i na one koji ih podržavaju ili su imali, ili imaju takve namjere. Međutim, sankcije same nikada nisu dovoljne, te je u svakom slučaju, pored djelovanja međunarodne zajednice u BiH, prijeko potrebno i da nadležne institucije u BiH rade svoj posao – zaključuje politički analitičar Denis Čarkadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.