REAKCIJE

Analitičar Adi Ćerimagić za "Avaz": Sankcije su još jedna u nizu poruka vladajućoj koaliciji u RS

Same sankcije, osim što će do neke mjere naškoditi onima prema kojima su usmjerene, mogu dovesti do korekcije politika i koraka koje pravi vladajuća koalicija u RS samo ako pojedinci na vlasti osjete pritisak opozicije, građana, privrede i javnosti

Piše: A. Bajramović

11.4.2022

Ćerimagić: Regiji potrebna zrela, odgovorna i smirena politika. Avaz

Današnje uvođenje sankcija je još jedna u nizu poruka vladajućoj koaliciji u RS da njihov plan iz oktobra prošle godine o urušavanju institucionalnog i ustavnog okvira BiH nema podršku onih koji su za BiH i region ekonomski, politički i istorijski najvažniji partneri. Ovo je za "Avaz" kazao Adi Ćerimagić analitičar Evropske inicijative za stabilnost i ekspert za EU integracije.

Korekcije politika

On dodaje da se sankcije Velike Britanije Dodiku i Cvijanović naslanjaju na već ranije uvedene individualne sankcije SAD, ali i bilateralne sankcije od strane EU i Njemačke u vidu zaustavljanja nekih razvojnih i infrastrukturnih projekata.

- Same sankcije, osim što će do neke mjere naškoditi onima prema kojima su usmjerene, mogu dovesti do korekcije politika i koraka koje pravi vladajuća koalicija u RS samo ako pojedinci na vlasti osjete pritisak opozicije, građana, privrede i javnosti da promjene svoju politiku. U tom smislu vrlo jasno protivljenje opozicije u RS politici vladajuće koalicije je itekako važno. Privrednicima i stanovnicima RS također ne može biti svejedno. Pogled na samo zadnjih par sedmica pokazuje da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vladajuća koalicija u RS zaoštrili i eskalirali svoje poruke prema Evropskoj komisiji (i EU), Njemačkoj, a danas i prema Ujedinjenom Kraljevstvu. A upravo su to najvažniji ekonomski, politički i istorijski partneri ne samo entiteta RS već i čitavog regiona, uključujući i Srbiju. Sve to ima uticaj na ugled, privrednu saradnju ali svaki drugi odnos između regiona, BiH i RS sa ovim partnerima - kaže Ćerimagić.


Briga u Republici Srpskoj

Ćerimagić naglašava da je u trenutku kada se rat vratio u Evropu, kad Evropi i posebno regionu prijete značajni ekonomski, sigurnosni i politički izazovi, privredi i građanima u BiH i regiji potrebna zrela, odgovorna i smirena politika čiji cilj je zaštita širih a ne interesa pojedinaca.

- Iz mojih nedavnih razgovora u BiH, mogu reći da uticaj zaoštravanja situacije sa međunarodnim partnerima već brine mnoge u RS, od privrednika i građana do koalicionih partnera. Očekivao bih i od političara u samom SNSD-u da sebi postave pitanje koja je budućnost njihove stranke. Od 2006. godine SNSD je u Narodnoj skupštini RS značajno smanjio broj osvojenih mjesta na izborima, sa 41 na 28. Znam da će mnogi, uključujući i samu vladajuću koaliciju u RS, kazati da bi upravo ovo zaoštravanje situacije moglo pomoći SNSD-u, ali kako se onda pred svake izbore od 2006. do danas odnos SNSD-a zaoštravao a brojevi osvojenih mjesta u NSRS smanjivali? – navodi analitičar ESI Adi Ćerimagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.