FRANCUSKA

Le Pen: Treba ukinuti porez na gorivo i korištenje obnovljivih izvora energije

Ona je mjesecima u predizbornoj kampanji obećavala da će povećati kupovnu moć birača smanjenjem poreza na benzin, lož ulje, prirodni plin i struju

Marine Le Pen. AGENCIJE

A. O.

15.4.2022

Francuska predsjednička kandidatkinja Marin Le Pen (Marine) predlaže subvenciju potrošnje uz dalje smanjenje opskrbe i ovisnosti Francuske od uvoza električne energije i ostalih vrsta energenata iz vana.

Podsjećamo, prvi dio kruga izbora je održan u kojem su učestvovali ona i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), dok je drugi krug planiran 24. aprila. 

Ona je mjesecima u predizbornoj kampanji obećavala da će povećati kupovnu moć birača smanjenjem poreza na benzin, lož ulje, prirodni plin i struju.


Ova pomoć za potrošače išla bi uz uvođenje poreza na prihode koje ostvare neke od najvećih energetskih kompanija u Francuskoj i konačan izlazak iz evropskog tržišta električne energije.

Dok su troškovi energenata počeli rasti već prošle godine, ruska invazija na Ukrajinu ih je gurnula na vrh političkih agendi jer su cijene oborile sve rekorde. Ta povećanja zaslužna su za više od polovine ukupne evropske inflacije i ove godine će koštati domaćinstva širom kontinenta oko 230 milijardi eura .

Le Pen je sebe postavila kao zaštitnicu siromašnih, a njena politika bi se mogla pokazati efikasnom u iskorištavanju nelagode zbog rasta cijena koju osjećaju domaćinstva i vozači. Njihova zabrinutost bila je moćna sila u francuskoj politici do sada, posebno pokret "Žutih prsluka" koji je poremetio prve godine Makronovog predsjedništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.