BLAGDANI

Fra Tomislav Puljić za "Avaz" o radosti Uskrsa: Svaki se čovjek smije nadati da život i ljubav imaju posljednju riječ

Uskrs dočekuje u Rakitnu kod Posušja koje je prije nešto više od godinu zadesila velika tragedija

Fra Tomislav Puljić: Važnost duhovnosti za ljudski život. Arhiv

Piše: M. Smajkić

17.4.2022

Nakon dvogodišnjeg obilježavanja Uskrsa u posebnim epidemiološkim uvjetima zbog koronavirusa, ovaj najveći kršćanski blagdan vjernici, napokon, dočekuju i proslavljaju bez pandemijskih restrikcija.

Fra Tomislav Puljić, član Hercegovačke franjevačke provincije, u razgovoru za "Avaz" ističe kako smo u odnosu na proteklo vrijeme shvatili puno toga o sebi i drugima, ali nadasve važnost duhovnosti za ljudski život.


Mudar odnos prema sebi i drugima

- Očito je da danas bez straha svi želimo slaviti Uskrsnuće Kristovo, jer nam je pandemija otvorila oči o važnosti ljudskog i božanskog zajedništva. Tako da se danas posebno radujemo što bez ograničenja možemo slaviti Otajstvo vjere Kristova uskrsnuća - kaže fra Tomislav.

Uskrs nas, ističe, vodi pred samu tajnu i smisao ljudskog života.

- Uskrs označava moć dobra, moć ljubavi nad zlom, grijehom i izgubljenošću pred tajnom smrti. U Uskrsu vidimo kamo ide ljudski život i da je on dar Božji, da je život neuništiv ne zbog naše moći, već zbog milosrđa kojeg nam je Bog iskazao u Kristu. Svaki se čovjek smije nadati da život, ljubav imaju posljednju riječ nad nama. Ima smisla živjeti pošteno i čestito, trošeći svoje sile za dobro bližnjega sve do davanja života za one koje ljubimo - podvlači fra Tomislav.

Uskrsu prethodi 40-dnevno korizmeno razdoblje. Fra Tomislava smo pitali koliko je danas čovjek spreman na žrtvu, na odricanje.

- Da, korizmi prethodi 40 dana koje nas upućuju na darovanost spasenja. Naš korizmeni put, odricanje, pokora obilježen je željom za obnovom i tako nam na tom putu i vremenu pokazuje važnost onog prema čemu idemo ususret. Upravo post, molitva, pokora, djela ljubavi i milosrđa tvore temelji izričaj Evanđelja. One nas uče mudrom odnosu prema sebi i drugima. Sveta Majka Terezija jednom je novinaru koji ju je upitao kako poboljšati svijet odgovorila: "Ti kreni od sebe, ja ću od sebe – i svijet je već bolji". Ako čovjek radi na sebi, i drugi će osjetiti i iskusiti njegovu dobrotu - kazuje naš sagovornik.


Fra Tomislav Puljić. Arhiv

Fra Tomislav je 12 godina bio gvardijan samostana u Širokom Brijegu, a od septembra prošle godine je na novoj dužnosti upravitelja samostana Badija-Korčula u susjednoj Hrvatskoj. No, ove svete dane provodi u župi sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu kod Posušja.

Tu se zadesio i prije nešto više od godinu, kada je taj kraj proživio veliku tragediju gubitkom osmero mladih, od kojih je njih šestero iz Rakitna.

- Upravo ovdje želim prenijeti poruku Uskrsa kako obiteljima stradalih, tako i cijeloj župi, da križ i tama nisu ono posljednje što vidimo. Nakon tame počinje zora novoga svijeta. Nakon tame rađa se svjetlost. Kristovo uskrsnuće daje i nama nadu da ćemo uskrsnuti u bolji i ljepši život: „I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“, tako piše u knjizi Otkrivenja svetog Ivana apostola- iznosi fra Tomislav.


Neka se probudi nada u našim srcima

Hercegovačka franjevačka provincija je samostan na otoku Badija, koji je bio potuno devastiran, preuzela s velikom odgovornošću.

- Badija je bogata povijest franjevačke prisutnosti među Hrvatima te spomenik kulture nulte kategorije. I, s tom smo odgovornošću i željom prihvatili da Badija ponovno postane kulturno i duhovno franjevačko središte južne Hrvatske koje je zauzimala prijašnjih stoljeća. Danas Katolički duhovni centar na Badiji, koji već djeluje nekoliko godina, postaje prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica. Naime, svećenici, časne sestre, duhovni animatori sa svojim hodočasnicima pronašli su tako iznimno mjesto gdje mogu održavati svoje duhovne vježbe, seminare i obnove potpuno u osami - navodi, između ostalog, fra Tomislav.

Ističe kako svake godine iznova blagdan Kristova Uskrsnuća obnavlja vjeru, budi nadu i potiče život. 

- Neka se ovih dana obnovi i u nama pouzdanje u Boga i povjerenje u brata čovjeka. Neka se probudi nada u našim srcima da je moguće i u ovim našim krajevima započeti novim životom, novim radom i novim zalaganjem. Svima od srca želim novi - uskrsli život u danima koji su pred nama - kaže fra Tomislav Puljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.