U OPĆINI NOVI GRAD

Premijera filma "Za nju vrijedi umrijeti" o liku i djelu Safeta Hadžića

Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Edin Požega i Mahir Karović

Insert iz filma. SCREENSHOT: YOUTUBE

S. S.

18.4.2022

Danas se obilježava 30 godine od akcije "Pretis", jedne od prvih akcija za odbranu Sarajeva. Tim povodom snimljen je i film "Za nju vrijedi umrijeti" o generalu Safetu Hadžiću, koji je snimila Lejla Zvizdić. U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad večeras će se održati premijera ovog filma.

Dugometražni, dokumentarno-igrani film "Za nju vrijedi umrijeti" kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić.

Historijski važni dokumenti

O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić - Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije.

Kroz privatni život Safeta Hadžića u filmu nas vodi njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Safeta upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života su prikazani i kroz rekonstruktivne igrane scene.

Prema istoimenoj pjesmi

Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Edin Požega i Mahir Karović.

Film "Za nju vrijedi umrijeti" je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza. 

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA BiH, dok su koproducenti Federalna TV, Reakcija i BH Telecom - Moja priča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.