NAJAVIO NOVE PROTESTE

Poljoprivrednik Eldin Glibanović iz Živinica, za "Avaz": Spavat ćemo u traktorima usred grada, ako ne ispune naše zahtjeve!

Pojasnio je da su poljoprivrednici nezadovoljni raspodjelom novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM, jer su tako veće proizvođače ograničili na svega 1.500 KM

Glibanović: Idući put ćemo radikalniji protest. Avaz

Piše: E. Ćosić

18.4.2022

Poljoprivredni proizvođači, tačnije mljekari i stočari u Živinicama iskazali su danas nezadovoljstvo ispred Gradske uprave zbog raspodjele novčanih sredstava. Jedan od poljoprivrednika Eldin Glibanović kazao je za portal "Avaza" da neće odustati, te da će nastaviti borbu za svoja prava.

Pojasnio je da su poljoprivrednici, tačnije mljekari i stočari nezadovoljni raspodjelom novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM koje je Gradska uprava Živinice dala na korištenje svim poljoprivrednim proizvođačima.

Glibanović je kazao da je zaključno sa 31. martom u Živinicama registrirano 1.800 muznih grla. Zbog toga mljekari i uzgajivači stočnih grla za sebe traže 360.000 KM, odnosno 200 maraka po muznom grlu.


Istrajna borba za prava

Razočaran je i što se niko iz Gradske uprave nije udostojio da im se obrati ili da ih sasluša danas.

- Niko od njih se nije ponio domaćinski prema nama, prvo kao prema građanima, a onda kao ljudima koji su prvi u svemu i koji mnogo sredstva donesu u gradsku kasu - rekao je Glibanović.


Sa današnjeg protesta ispred Gradske uprave Živinice. Facebook

On je najavio da nove proteste i istrajnost u borbi za prava poljoprivrednih proizvođača u Živinicama.

- Mi najavljujemo nastavak borbe. Ići ćemo do kraja, idući ponedjeljak opet, ali sljedeći put radikalnije – doći ćemo ujutro i otići ćemo sutradan, noćit ćemo pred Gradskom upravom.

Svake sedmice ćemo izlaziti dok se naši zahtjevi ne ispune – a to je da se 360.000 KM raspodijeli na 1.800 muznih grla - jasan je Glibanović.

Bićo ne može biti predstavnik poljoprivrednih proizvođača

Komentarisao je izjavu predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće koji je rekao "da je sve u redu" i kako je ovo "historijski budžet za poljoprivrednike". 

Nahvalio je Bićo premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i resornog ministra Šemsudina Dedića, no ta priča je očigledno daleko od istine.

- Bićo je čovjek s ceste, on uopće ne zna šta se dešava na našim imanjima. Čovjek koji u svom dvorištu nema ni kravu ni kokoš ni pile ne može biti predstavnik poljoprivrednih proizvođača. Naš predstavnik je Admir Kahriman - naglasio je Glibanović.

Istakao je da se Kahriman borio da bi oni imali sada ovaj budžet, da je mnogo puta vodio polemike u ministarstvima. 

Trenutni budžet je samo opstanak

Glibanović kaže da je budžet enorman, ali da se na njega gleda na kriv način, te da je novac izgubio vrijednost.


Traktori u centru Živinica. Facebook

- Primjera radi mi smo tonu mineralnog đubriva plaćali 700-800 KM, a sada ga plaćamo preko 2.200 KM, to je poskupljenje preko 300 posto. Budžet kao budžet, jest enorman, ali on nije efektivan, novac je izgubio vrijednost. Velika su poskupljenja koja mi ne možemo nadoknaditi ovim budžetom.

On se trebao kreirati po stvarnim cijenama inputa koji su poskupili u poljoprivrednoj proizvodnji i taj bi budžet trebao biti između 250 i 300 miliona. Trenutni budžet je samo opstanak, nikakvo širenje i nikakav napredak - pojasnio je Glibanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.