SASTAO SE S NAČELNIKOM

Federalni ministar Šemsudin Dedić posjetio Konjic: Urađena evaluacija projekata

Mi smo povećali proračunska sredstva za poljoprivredu i sretni smo kada vidimo zadovoljne poljoprivredne proizvođače na terenu, rekao je on

Šemsudin Dedić i Osman Ćatić. AGENCIJE

A. O.

19.4.2022

Općinu Konjic danas je posjetio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa saradnicima te se tom prigodom sastao s načelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

S obzirom da je Općina Konjic potpisala Memorandum o razumijevanju s Uredom za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, danas je urađena evaluaciju projekata koje je Općina Konjic aplicirala kod Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).


Stočarstvo i poljoprivreda

Ministar Dedić posjetio je poljoprivredno gazdinstvo Dževada Maksumića, koji se uspješno bavi stočarstvom i poljoprivredom više od dva desetljeća, a čiji su sinovi, nastavljajući obiteljsku tradiciju, prije četiri godine registrirali obrt, osiguravši sebi zaposlenje na taj način.

- Ovi mladi ljudi pravi su primjer da mlade osobe u našim ruralnim područjima mogu kroz poljoprivredu ostvariti prihode za sebe i svoju obitelj. Mi smo povećali proračunska sredstva za poljoprivredu i sretni smo kada vidimo zadovoljne poljoprivredne proizvođače na terenu. Vjerujemo da ćemo kroz veću podršku poljoprivredi, kroz projekte IFAD-a, podršku kantona i općina olakšati djelovanje poljoprivrednim proizvođačima, učiniti poljoprivredu održivom i time svakim danom jačati proizvodnju hrane u našoj zemlji - kazao je ministar Dedić.


Pozvati mlade

Ćatić je zahvalio ministru Dediću na posjetu i podršci koju Vlada Federacije pruža poljoprivrednicima na konjičkom području.

- Današnjom posjetom željeli smo skrenuti pažnju na mlade ljude i pozvati mlade koji žive na selu da iskoriste sve poticaje koji se nude od državnog, federalnog, kantonalnog do općinskog, da rade i proizvode i ostvare se u svojoj domovini i svom Konjicu - rekao je konjički načelnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.