DRAGAN VIKIĆ SLOBODAN

Zločin u sarajevskom Velikom parku: Za ovim osobama traga bh. pravosuđe, među njima i pripadnik zloglasnih "Ševa"

Još 2017.godine Interpol raspisao Crvene potjernice, ali su Njemačka i Nizozemska odbile izručenje

Herenda: Nalazi se u Nizozemskoj. Interpol

Piše: M. Aš.

21.4.2022

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu legendarnom komandantu Draganu Vikiću u predmetu "Veliki park"

Osim komandanta Vikića, svih optužbi Tužilaštva BiH, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Oni su optuženi za zločine nad pripadnicima vojnika JNA-a u aprilu 199.godine.

Međutim, nakon podizanja optužnice, Tužilaštvo BiH je 2017.godine od Suda BiH zatražilo raspisivanje međunarodne crvene Interpolove potjernice za Nedžadom Herendom, pripadnikom zloglasne paravojne formacije "Ševe", koji se sumnjiči za ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

Jusić se 2017.godine javio "Avazu". Avazu

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužilaštva, 20. marta 2017.godine raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također uz Herenedu bio osumnjičen za ovaj zločin.

Jusić, Sarajlija s adresom prebivališta u Frankfurtu bivši je pripadnik MUP-a RBiH.  Herenda živi u Holandiji, a Jusić u Njemačkoj.

Međutim, obje zemlje su 2018.godine odbili njihovo izručenje. Prvo Njemačka, a zatim i Nizozemska,

Jusić se u martu 2017. javio „Avazu“ tvrdeći da je spreman svjedočiti u Sudu BiH vezano uz zločine u Velikom parku, ali da Tužilaštvu BiH ne odgovara njegov iskaz.

S druge strane, Herenda je navodno pristao da bude izručen BiH, ali uz jasne garancije bh. institucija da će biti siguran u našoj zemlji. Međutim, očigledno je da mnogima nije bio u interesu njegov dolazak pred bh. pravosuđe i rješavanje političkih ubistava, a posebno otkrivanje nalogodavaca zločina koje su počinile „Ševe“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.