SUD U VAŠINGTONU

RS izgubila arbitražni spor sa Slovencima od 90 miliona KM

Slovenci su prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi RS to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani

H. J. I.

Riječ je o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek

Foto: Ilustracija


RS izgubila je 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća "Vijadukt", a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Ova informacija potvrđena je za portal CAPITAL iz više izvora koji su naveli da će Rs morati isplatiti ukupno 45 miliona evra odštete i arbitražnih troškova.

Sagovornici CAPITAL-a napominju da je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe, što znači kako će RS morati isplatiti dosuđeni odštetu i arbitražne troškove koje su, uobičajeno, izuzetno visoki.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je "HES Vrbas", koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački "Viadukt", je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Spor pokrenut 2016. godine

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa "HES Vrbas" potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE "Krupa" i HE "Banja Luka-Niska".

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banja Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi RS to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo "Vijadukt" 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada RS potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Inače, RS u ovom sporu je zastupala advokatska kancelarija "Karanović i Nikolić", a "Vijadukt" kancelarija "Baroš" iz Banja Luke.

Ni jedni ni drugi nisu željeli da komentarišu odluku.

Banjac "isključio" Pravobranilaštvo iz procesa

Zanimljivo je da je Pravobranilaštvo RS bilo isključeno iz ovog procesa jer po zakonu iz 2017. godine nema pravo da zastupa javna preduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Najveće zasluge što su advokati preuzeli ove izuzetno unosne poslove pripadaju tada poslaniku Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS, a danas odanom koalicionom partneru SNSD-a, Darku Banjcu.

Naime, on je djelovao amandmanski i tako spriječio Pravobranilaštvo da djeluje i štiti imovinu RS, što im je posao za koji ih svakako plaćaju građani.

Više o temi Republika Srpska

HISTORIJSKE LEKCIJE
Uz bonske ovlasti dovršiti izgradnju BiH
NA VRH

Podijeli članak na