UZ PODRŠKU EU

VSTV BiH potpisao Sporazum o saradnji sa sudovima najviše instance

Obezbijeđen je nastavak stručne podrške odjeljenjima sudske prakse

Sa potpisivanja sporazuma. VSTV BiH

H. J. I.

27.4.2022

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) je danas potpisalo Sporazum o saradnji sa Vrhovnim sudom Federacije BiH, Vrhovnim sudom RS, Apelacionim sudom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Sudom Bosne i Hercegovine. 

Potpisivanjem Sporazuma nastavlja se jačanje odjeljenja sudske prakse u navedenim sudovima kroz obezbjeđenje dalje podrške procesu evidentiranja i sistematizovanja stavova sudske prakse najviših sudova, te jačanju mehanizma za podršku radu panela za usklađivanje sudske prakse.


Transparentnost rada pravosuđa

Provedba ovog sporazuma će osigurati realizaciju aktivnosti Projekta "EU podrška reformama pravosuđa u BiH" – IPA 2019 kojeg finansira Evropska unija. U okviru aktivnosti Projekta koje su dio Sporazuma nastavit će se na usklađivanju Baze sudskih odluka VSTV-a BiH sa najboljim evropskim standardima kroz ulaganja u tehničku nadogradnju i značajno povećanje broja dostupnih sudskih odluka. Ova baza omogućava svim korisnicima u pravosuđu i javnosti da imaju brz i jednostavan pristup važećim sudskim odlukama.

Dio ovog Sporazuma su aktivnosti vezane za Bazu sudske prakse, koja je javno dostupna od 5. marta 2022. godine i u koju sudovi najviše instance unose stavove sudske prakse, odluke i pravna shvatanja značajna za sudsku praksu u BiH. Također, nastavit će se rad panela za ujednačavanje sudske prakse, kao i primjena sistema za identifikaciju najčešćih grešaka nižih sudova i njihova analiza od strane viših sudova, što će dovesti do unapređenja pravne sigurnosti i osiguranja vladavine prava za sve građane. 

U konačnici navedene aktivnosti će doprinijeti unapređenju transparentnosti rada pravosuđa, unapređenju sistema stručnog usavršavanja sudija i tužilaca i postojećih mehanizama za ujednačavanje sudske prakse.



Evropska unija dugogodišnji partner

- Zajednički ćemo nastaviti raditi na implementaciji preporuka stručne procjene (Peer Review) i aktivno doprinositi jačanju vladavine prava kao jedne od temeljnih vrijednosti demokratskog društva i ključnog preduslova ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju - istakao je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija. 

Također je naglasio da je Evropska unija dugogodišnji partner pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koja finansijski podržava projekte usmjerene na unapređenje rada pravosudnih institucija.

Stručnu podršku i pomoć u realizaciji projektnih aktivnosti pružat će Jedinica za podršku procesu harmonizacije sudske prakse koju čine pravni savjetnici za sudsku praksu raspoređeni u sudove naviše instance, te Odjel za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.