MUBAREK NOĆ

Vjernici u Ferhadiji u Banjoj Luci obilježili Lejletu-l-kadr

Kao i svake godine pripremljen je prigodan mevludski program u kojem su učestvovali imami banjalučkog Medžlisa, dok je muftija banjalučki Nusret Abdibegović održao govor

U banjalučkoj Ferhadiji se okupio velik broj vjernika. Anadolija

H. J. I.

28.4.2022

Muslimani u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci večeras su obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, Lejletu-l-kadr - najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od hiljadu mjeseci.

Kao i svake godine pripremljen je prigodan mevludski program u kojem su učestvovali imami banjalučkog Medžlisa, dok je muftija banjalučki Nusret Abdibegović održao govor koji je svojim savjetima dodatno uljepšao mubarek noć.


Jedna od najljepših poruka

- Shodno naputcima božijeg Poslanika ovu noć bi bilo najbolje provesti u ibadetu, odnosno u bilo kojem vidu veličanja uzvišenog Gospodara. Da li kroz namaz, da li kroz zikr odnosno zazivanje plemetintih uzvišenih imena Stvoritelja ili na neke druge načine koji su prikladni u skladu sa tradicijom islama - izjavio je Muamer Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka i imam Ferhat-pašine džamije.

Prema njegovim riječima jedna od najljepših poruka jeste ona koja je zadana u poslaničkoj dovi koju je običavao učiti u ovim večerima, odnosno u posljednjih deset noći ramazana.

- "Gospodaru moj ti si milostiv i ti mi mnogo praštaš, voliš oprost, oprosti meni". Ta dova nekako ponajbolje otkriva poruku noći kadr gdje čovjek čisteći svoje grijehe, dobijajući priliku da ima jedan stabilan početak osvježi svoj život i na neki način osvježi svoju vezu sa Gospodarom kao i sa ljudima koji su u njegovoj okolini - kazao je Okanović.

U banjalučkoj Ferhadiji okupio se veliki broj vjernika, kao u vrijeme prije pandemije COVID-a. Među njima je bila i Milada Šukalo iz Banjaluke koja je rekla da je ova noć vrednija od hiljadu drugih, noć molitvi, noć svih najvećih želja, noć koju treba provesti u ibadetu.


"Posebno sretna"

- Moram da kažem da sam posebno sretna što nakon svih nemilih događaja iza nas, imam priliku da večeras klanjam teravih namaz i obilježim Lejletu-l-kadr upravo u Ferhadiji džamiji - istakla je Šukalo.

Kazala je da je nakon poboljšanja epidemiološke situacije večeras više vjernika u Ferhadiji.

- Čini mi se da smo svi nekako radosni i sretni što napokon ponovo možemo da budemo u našim džematima i što možemo i fizički da se sretnemo i družimo, jer to svakako jeste još jedno od odličja islamske vjere - dodala je Šukalo.

Banjalučanin Smail Đuzel rekao je da je večerašnja noć posebna noć u toku mjeseca ramazana vezana za objavu Kur'ana i smatra se da 27. noć vrijedi kao hiljadu drugih noći.

- Uglavnom ta se noć provodi u molitvi prema Bogu, odnosno Allahu, i to je noć kada ljudi budu opušteni, kada su jedan prema drugom dobročinitelji - rekao je Đuzel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.