TRAŽE SVOJA PRAVA

Prvi maj u znaku borbe radničke klase: 500 rudara stiže u Sarajevo na protest

Još jednom želimo ukazati na ono šta očekujemo, rekao Husić

Husić: Tradicionalno okupljanje. Avaz

Piše: A. Kukić

30.4.2022

Rudari Prvi maj, sada već tradicionalno, provode na ulicama tražeći svoja prava. Period iza njih je bio izrazito buran, a obilježili su ga protesti, pregovori i borba za egzistenciju.


Kolektivni ugovor

Ovih dana je na snazi i radnički neposluh u Rudniku “Dubrave” kod Tuzle zbog najavljenog smanjenja radnog vremena sa 12 na 8 sati jer tako neće moći ispuniti normu.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, kazao je za „Avaz“ da će 1. maja oko 500 rudara doći u Sarajevo kako bi, simbolično, i na ovaj dan tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor za naredni period.

- Na konstantan pritisak, težinu i ozbiljnost tog posla prošle godine smo kazali da će nova generacija sindikalnih predstavnika radnika u rudnicima pokušati prvomajsko okupljanje članova Sindikata učiniti tradicionalnim - rekao je Husić.


Prvomajska šetnja

Ove godine rudari FBiH se okupljaju pod sloganom „Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH“.

- Od 1. maja za oblast rudarstva nećemo imati utvrđen ni usaglašen kolektivni ugovor za naredni vremenski period. Planirano je da se napravi jedna prvomajska šetnja s platoa Željezničke stanice u Sarajevu, pored zgrade Vlade FBiH, do upravne zgrade “Elektroprivrede BiH”, tako da ćemo iskoristiti priliku da, povodom Međunarodnog praznika rada, još jednom kažemo šta to rudari očekuju i na čemu insistiraju - istakao je Husić.

Okupljanje rudara planirano je na platou Željezničke stanice u Sarajevu s početkom u 9.30 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH a potom Vilsonovim šetalištem ka zgradi JP "Elektroprivreda BiH".


Masovno okupljanje

Kako nam je kazao Husić, nada se da rudari u narednom periodu neće biti primorani na masovnije okupljanje radnika iz rudnika u FBiH.

- Prošle godine, tačnije 23. novembra, bili smo primorani svoja prava tražiti masovnim okupljanjem i štrajkom, nadam se da to više neće biti slučaj - zaključio je Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.