AMERIČKI KONGRES

„Bosanski kokus“ u zakonodavnoj instituciji: Ko su ljudi koji se bore za BiH

Čak 23 senatora i kongresmena pripadaju kokusu koji zastupa interese naše zemlje

Džonson i Smit. AVAZ

Piše: D. Hadžović

30.4.2022

Kongresni klub (engl. Cacus) predstavlja grupu članova Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koji se udružuju kako bi radili na ostvarivanju određenih zajedničkih zakonodavnih ciljeva.

Formalno, klubovi se formiraju kao organizacije članice Kongresa (CMO) kroz Predstavnički dom i Senat Sjedinjenih Država i upravljaju se prema pravilima ovih domova. Osim izraza “kokus”, ponekad se nazivaju i konferencije (posebno republikanske), koalicije, studijske ili radne grupe. Mnoge druge zemlje koriste termin “parlamentarna grupa”.


Ugledni kongresmeni

Neki od najvećih takvih kokusa su „Blue Collar Caucus“ unutar Demokratske stranke, koji posebnu pažnju posvećuju borbi za radnička prava, ili „Freedom Cacus“ unutar Republikanske stranke, koja se smatra najkonzervativnijom grupom koja djeluje u okviru Kongresa.

Ono što je javnosti u BiH, međutim, malo poznato jeste da i naša zemlja u okviru Kongresa ima svoj kokus. On je zadužen za zastupanje interesa naše zemlje u najvišem zakonodavnom tijelu vodeće sile svijeta. Broji čak 23 pripadnika Predstavničkog doma i Senata Sjedinjenih Država.

Uključuje pripadnike obje stranke iako dominiraju demokrati. Iz ove stranke 16 zastupnika pripada bosanskom kokusu, a sedam je republikanaca.

Kopredsjedavajući bosanskog kokusa su republikanac Kristofer Smit (Christopher Smith), kongresmen iz Nju Džersija, te demokratkinja Edi Bernis Džonson (Eddie Bernice Johnson), zastupnica iz Teksasa.

Osim njih, u bosanskom kokusu nalaze se još brojni drugi američki senatori i kongresmeni poput demokrate Krisa Marfija (Chris Murphy) iz Konektikata, republikanca Majka Tarnera (Mike Turner) iz Ohaja, demokrate Eliona Engela iz Njujorka te republikanca Skota Perija (Scott Perry) iz Pensilvanije.

Kako ističu, glavni cilj ovog kokusa je pomoći zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine i promovirati dugoročni mir, stabilnost, demokratske i ekonomske reforme za BiH i sve njene građane.


Važne poruke

Upravo kopredsjedavajuća Džonson nedavno je građanima BiH čestitala Dan nezavisnosti naše zemlje, navodeći opasno djelovanje Milorada Dodika na podrivanju BiH.

Džonson je situaciju u našoj zemlji stavila i u kontekst sukoba u Ukrajini.

Iako u američkom Kongresu djeluje grupa prijatelja Bosne i Hercegovine koja održava bliske odnose s našim organizacijama u dijaspori, pitanje je koliko su njihove uloge i značaja svjesne institucije u BiH, prije svega Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova. Kada sagledamo njihove aktivnosti i susrete, rekli bismo, minimalno.

Bogate biografije

Kopredsjedavajući bosanskog kokusa Kristofer Smit dekan je kongresne delegacije Nju Džersija. Veći dio svoje karijere fokusirao se na promociju ljudskih prava u inozemstvu te je autor Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima i nasilja iz 2000. godine i nekoliko naknadnih. Koristio je svoje rukovodeće pozicije, uključujući predsjedavajuće, da bi kreirao više zakona koji su fokusirani na ljudska prava te provodio agresivan nadzor nad kršenjem ljudskih prava. Smit se u Kongresu SAD nalazi još od 1980. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.