AVAZ NA LICU MJESTA

Mostarski Romi se u cik zore za Đurđevdan okupali u hladnoj Neretvi: "Bože zdravlja!"

Kako tradicija nalaže, ovaj praznik se obilježava u krugu porodice i prijatelja, a naša ekipa je posjetila mostarske Rome u njihovom naselju na Bišću Polju, gdje su uz obale Neretve nastanjeni od davnina

Meliha Smajkić

Romi danas slave Đurđevdan ili Ederlezi, najveći , najradosniji i najstariji svoj praznik. Kako tradicija nalaže, ovaj praznik se obilježava u krugu porodice i prijatelja, a naša ekipa je posjetila mostarske Rome u njihovom naselju na Bišću Polju, gdje su uz obale Neretve nastanjeni od davnina.

Veselja i raspoloženja, posebno kod najmlađih ne manjka, dok muzika dopire sa svih strana.

Dika Salkanović je pripremila roštilj

- Ustanemo rano, u pet sati i u Neretvi se okupamo. Potom donesemo drenovinu i udaramo se njome. Skuhali smo i obojili jaja, podijelili, a evo skoro svi smo zapalili roštilj. Svim Romima i koji slave i ne slave čestitam Đurđevdan - dočekala nas je Senija Sejdović.

Dika Salkanović je pripremila roštilj. Iako je , kaže nam, ove godine skromnija trpeza, ipak, Đurđevdan se mora obilježiti posebno.

- Sve je skupo. Neko Bogami nema struju da plati, ali, najvažnije je da ne prosimo. I Bože zdravlje meni i mojoj djeci i svima, pa i golubu na grani-govori nam Dika.

Muamer i Ramiza Salkanović kažu nam da je danas trpeza bogatija. Oni su i svoj automobil, nakon tradicionalnog kupanja, ukrasili cijećem i grančicama.

  • Naši stari su nas naučili tradiciji, a mi smo tu da je nastavimo i naših troje djece

    Naši stari su nas naučili tradiciji, a mi smo tu da je nastavimo i naših troje djece

    Foto: M. Smajkić


- Mora danas biti drukčije. Pripremamo, evo, roštilj, tu je piletina, ćevapi. Naši stari su nas naučili tradiciji, a mi smo tu da je nastavimo i naših troje djece - kazuje nam Ramiza.

Janjetine sa ražnja ove godine nema, a Muamer nam objašnjava da je kriza učinila svoje.

Skupo meso, kriza u svijetu

- Evo vidiš, malo roštiljamo i to je to. Skupo meso, kriza u svijetu - objašnjava nam Muamer.

Inače, mostarski Romi već više od deceniju umjesto u trošnim barakama žive u zgradama. Svoje stanove, ukupno 24, dobili su u okviru projekta stambenog zbrinjavanja Roma u BiH.

Više o temi Đurđevdan

SLAVI SE DOLAZAK PROLJEĆA
Narodna vjerovanja: Šta kad na Đurđevdan pada kiša
NA VRH

Podijeli članak na