SASTALI SE U SARAJEVU

Košarac i turski ministar trgovine: Jačati saradnju u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede

Na sastanku je istaknuto da je ukupna robna razmjena BiH i Turske u 2021. godini iznosila je 1,63 milijarde KM, te da je za prva tri mjeseca ove godine iznosila 458,71 milion KM, što je za 117,52 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine

Staša Košarac i Mehmet Muš: Jačati saradnju u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede. MINISTARSTVO VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH

S. S.

11.5.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Sarajevu sa ministrom trgovine Republike Turske Mehmetom Mušom (Mehmet Muş).

Sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Turske dobri i prijateljski, te da je važno neprestano raditi na njihovom daljem unapređenju. Konstatovano je da postoji prostor za jačanje saradnje u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede, te unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist.

Izvoz crvenog mesa

Na sastanku je istaknuto da je ukupna robna razmjena BiH i Turske u 2021. godini iznosila je 1,63 milijarde KM, te da je za prva tri mjeseca ove godine iznosila 458,71 milion KM, što je za 117,52 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar Košarac istakao je da se dobri politički odnosi članova Predsjedništva BiH, a posebno Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan) pozitivno reflektuju na polje ekonomije i trgovine. S tim u vezi, on je izrazio posebnu zahvalnost Republici Turskoj na odobravanju izvoza ugovorenih količina mineralnog đubriva na tržište u RS-u i FBiH.

Ministar Košarac ukazao je na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske, kako bi se izbjegla pojava eventualnih tržišnih viškova u RS-u i FBiH.

Trilateralna saradnja

Sagovornici su usaglasili da je potrebno intenzivnije raditi na prevazilaženju prepreka i unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja turskih investitora, budući da postoji zainteresovanost za ulaganje u BiH, posebno kada je riječ investiranju u slobodne zone.

Ministri Košarac i Muš razmijenili su mišljenja i o benefitima trilateralne ekonomske i trgovinske saradnje između BiH, Srbije i Turske. Dogovoreno je da naredni sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta bude održan krajem juna ili u julu ove godine u BiH, nakon čega će se intenzivno raditi na organizaciji trilateralnog poslovnog foruma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.