CRVENA OLOVKA

Naida Hota-Muminović, ministrica u KS: Izjave Stjepana Kljuića su opasne

Prema pokrivenim ženama u BiH postoje diskriminatorne odredbe koje su davno donesene. Stjepan Kljuić je dao ogroman doprinos u obnovi državnosti BiH

Piše: D. Hadžović

11.5.2022

Gost današnje „Crvene olovke“ na Avaz TV-u je Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo. Na početku intervjua Hota-Muminović se osvrnula na uvrede koje je na njen račun izrekao bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić.


Pustila vrijeme

- Pustila sam da vrijeme prođe i da se ohlade emocije, posebno što je to došlo od osobe od koje se najmanje očekivalo. Bila sam iznenađena reakcijama javnosti. Bh. javnost, pa i šire, bh. dijaspora, reagirali su zaista i pokazali su da su budni, da bdiju nad slobodom i taj jedan organski odgovor pokazuje da mi ipak živimo u skladu s vrijednostima koje bi trebale biti svojstvene Bosni i Hercegovini - smatra Hota-Muminović.

Ministrica je istakla da ipak ne zamjera pretjerano Kljuiću, kojeg treba prvenstveno pamtiti po ulozi koju je imao u obnovi državnosti BiH.

- Ja sam tad bila dijete, ali ga dobro pamtim, on je dao ogroman doprinos razvoju vrijednosti i ideala koje i danas propagiramo, a to su vrijednosti suverene i slobodne BiH - ističe Hota-Muminović.

Navodi kako autentično bosanstvo baštini dobre temelje vrijednosti i suživota.


Autentične ideje

- Sve drugo je devijacija. Mi moramo zagovarati autentične ideje BiH, gdje ste na svakom dijelu Bosne i Hercegovine, na malom prostoru, imali primjere suživota. Ljudi su zajedno slavili sve praznike. Pokazuje se sinkretizam, slični rituali kod svih naroda i religija. To je autentično bosansko biće koje ja slijedim i unikat u svijetu - ističe ministrica.

Ipak, Hota-Muminović upozorava da je Kljuićeva izjava opasna u kontekstu prava žena s hidžabom na rad.

- Je li to znači da neka žena, samo zato što je pokrivena, sada neće moći da se bavi određenim zanimanjima i osigura sebi egzistenciju? I na koncu, šta je javni prostor: je li to politika, jesu li to mediji, je li to školstvo? Je li sutra nećemo moći predavati engleski jezik zato što nosimo maramu? Te poruke su vrlo opasne - zaključuje Hota-Muminović.

Intervju s Naidom Hota-Muminović možete pogledati večeras na portalu Avaz.ba od 20 sati.


Diskriminatorne odredbe

Ministrica podsjeća i na diskriminatorne odredbe koje postoje u funkcioniranju pojedinih institucija u BiH, poput pravosuđa i Oružanih snaga.

- Postoje u BiH diskriminatorne odredbe koje su davno donesene. Dvadeset i pet godina poslije rata moramo skrenuti pažnju, pozabaviti se time i postaviti pitanje je li sutra neko ne može pristupiti sudu zato što je tužiteljica, sutkinja ili advokatica s maramom. Je li te žene nekoga ugrožavaju? Ne trebamo se plašiti jedni drugih, trebamo popravljati misli i obrasce prema kojima komuniciramo - navodi Hota-Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.