AKCIJA "GROM"

Godišnjica Pofalićke bitke: Agresorskim snagama nanesen težak poraz

Iako dosta slabije naoružani, u ranim jutarnjim satima, branioci grada Sarajeva su uspjeli probiti se do popularnog Plavog granapa

Sarajevski vojnici onemogućili spajanje Pofalića sa tada opkoljenom Grbavicom. ARHIV

A. K.

16.5.2022

Jedna od prvih i najznačajnijih pobjeda koju su branioci Sarajeva ostvarili nad agresorima desila se prije 30 godina na današnji dan. 

Pofalićka bitka, kodnog naziva "Grom" predstavlja bitku za Sarajevo, dan kada su agresorske snage imale namjeru da presijeku grad na dva dijela tako što bi spojili Pofaliće sa tada opkoljenom Grbavicom.


Plan je bio da se grad presiječe linijom Vogošća - Žuč - Pofalići -kasarna Maršal Tito - Grbavica. Pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih formacija pokušali su tog 16. maja 1992. godine presjeći glavni grad države BiH.

Kada je 15. maja 1992. godine komandir policije Novo Sarajevo Lazo Bojanić dao ultimatum stanovnicima sarajevskog naselja Pofalići da predaju oružje, niko nije ni slutio da će se dan kasnije odigrati bitka koju će mnogi svrstati u jednu od najznačajnijih i najpresudnijih bitaka tokom agresije na BiH.


Deblokada čete

Iako dosta slabije naoružani, u ranim jutarnjim satima, branioci grada Sarajeva su uspjeli probiti se do popularnog Plavog granapa. Nakon nekoliko sati neizvjesnosti, pofalićki i velešićki borci konsolidirali su se i uništili jako mitraljesko gnijezdo na Cvijetića pekari. U završnoj fazi Pofalićke bitke značajnu ulogu odigralo je 11 boraca koji su došli u ispomoć, a kojima je komandovao Samir Pezo. Negdje u prvim večernjim satima uspjela je deblokada čete Alije Prazine.

Borcima ARBiH suprotstavila se Pofalićka brigada VRS koja je brojala oko 1.700 pripadnika, paravojna formacija "Beli orlovi" sa 380 pripadnia, oko 100 "srpskih policajaca" i grupa paravojne formacije "Vukodlaci". Srpskim snagama nanesen je težak poraz u naselju Pofalići i stvoreni su uvjeti za napredovanje ARBiH u pravcu strateški važnog platoa Žuč sjeverno od Sarajeva.


Ujedno Dan Općine

Agresorske trupe izvukle su se preko Orlića i Žuči prema Vogošći i Rajlovcu, a dio ih je skinuo uniforme i preko Dolac Malte uspio pobjeći na Vraca.

U Pofalićkoj bici poginuli su branioci Sarajeva Edin Krako Deba, Miralem Miradžija i Muris Đelkić Čičak.

Na ovaj dan se ujedno obilježava i Dan Općine Novo Sarajevo. Tom prilikom, pripremljene su brojne aktivnosti i obilježavanje ovog historijski bitnog dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.