HDZ BiH

Čović: Oni koji rade na separatizmu i unitarizmu, rade na rušenju BiH

Svi koji žele pritiskom urediti odnose na krivom su putu, rekao je

S. S.

Dragan Čović: Oni koji rade na separatizmu i unitarizmu, rade na rušenju BiH

Foto: AGENCIJE


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je u Tuzli gdje je govorio o izmjenama Izbornog zakona i Općim izborima.

Podsjećamo, HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara oborili su odluku o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar. 

- Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara pravi način za tako nešto. Konačno ste dobili odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno na rušenju BiH. To je najbolji put ka rušenju BiH - kazao je Čović.

Ne plaši se sankcija

Pitao je kako nikog nije zanimalo usvajanje budžeta prijera raspisivanja izbora.

- Jedinog pravog profesionalca koji voli ovu zemlju Vjekoslava Bevandu su pokušali optužiti da nešto uzurpira i blokira. On zadnjih sedam mjeseci bezuspješno pokušava staviti budžet na dnevni red institucije, koja je jučer zakazala telefonsku sjednicu da riješi taj problem - rekao je Čović.

Nije htio komentirati reakcije ambasada Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, ali je naglasio da se ne boji sankcija.

- Da se ja plašim sankcija, ne bih stajao ovdje pred vama. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče. Svi koji žele pritiskom urediti odnose, na krivom su putu. Čuo sam šta je rekao predsjedavajući Zoran Tegeltija da smatra da to nije dobro, ali je zbog pritisaka raznih sankcija glasao "za". Pa ako ćemo zbog toga glasati, onda smo na potpuno krivom putu - kaže predsjednik HDZ-a.

Status quo

Pričao je i o posjeti Šarla Mišela (Charles Michel).

- Postoje političke opcije u Sarajevu, prije svega SDA, ali su se i druge priklonile da ne budu proglašene izdajicama, te će ostati status quo. Ostaje problem kako implementirati izborni rezultat. Imate odluku Ustavnog suda koja nije provedena i to ne može biti zadatak nelegalnog CIK-a, nego to mora uraditi Parlementarna skupština, a vidjet ćemo kako. Do tada ćemo imamo Predsjedništvo u kojem jedan član ode u Njujork da bi izbacio predsjedavajućeg Vijeća ministara.  BiH mora imati svoju zajedničku vanjsku politiku. Kako ćemo izaći iz svega, ne znam, kampanja je krenula, pokušat ćemo raditi u parlamentu još dva mjeseca, možda do jula - zaključio je.

NA VRH

Podijeli članak na