AVAZ NA LICU MJESTA

Posjetili smo Sajam srednjih škola: Učenici imaju mogućnost da se lakše odluče za buduće zanimanje

Posjetiocima dostupne pojedinačne prezentacije 44 srednje škole koje nude najznačajnije informacije o načinu rada i funkcioniranja

Piše: N. Ć.

25.5.2022

Promocija Srednjih škola sa područja KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, organizirao je na danas na platou ispred BBI centra Sajam srednjih škola s ciljem promocije srednjoškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 

Svi učenici zajedno sa svojim roditeljima imaju priliku da se upoznaju sa zanimanjima kojim žele da se bave u srednjim školama, kao i mogućnostima zapošljavanja.

Jednodnevni Sajam srednjih škola kroz pojedinačne prezentacije 44 srednje škole nudi najznačajnije informacije o načinu rada i funkcioniranja škola, osnovnim djelatnostima kojima se bave, načinu na koji su škole povezane sa poslodavcima, te kakva je konkurentnost na tržištu rada nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.


Veliki odaziv posjetilaca

Haris Alihodžić, direktor Persijsko - bosanskog koledža sa internatom iz Ilijaša kazao je da su zadovoljni velikim odzivom pgrađana.

- Ovo je prvi put da učestvujemo na Sajmu srednjih škola koje organizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Za sada sve izgleda veoma uspješno, učenici i izlagači su zadovoljni - kazao je Alihodžić. 


Alihodžić: Veliki odaziv. N. Ćorović

Mogućnost izbora smjera

Amila Mehmedović, profesorica iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn kazala je da žele bolje upozati učenike sa načinom i stilom rada same škole, kako bi im se bilo lakše odlučiti za budući smjer.

- Danas smo ovdje na predstavljanju naše škole svim budućim učenicima koji su zainteresovani da je upišu. Također, naša škola je pod motom „Jedna zgrada, dvije škole“, tako da imamo Drvo-prerađivačku školu, a ujedno i Srednju šumarsku školu zajedno sa različitim smjerovima. Želimo bolje upoznati učenike sa školom, i da im približimo šta tačno radimo, tako da smo donijeli prospektni materijal, a samim tim smo izložili finalne proizvode koje su radili naši učenici - kazala je Mehmedović.


Mehmedović: Jedna škola, dvije zgrade. N. Ćorović

Realizacija i perspektiva

Razgovarali smo i sa profesoricama Selmom Karić i Aidom Delić iz Srednje škole za tekstil i dizajn. Skrenule su pažnju da se konačno mogu realizirati sve vrste aktivnosti koje se nisu mogle ostvariti za vrijeme  koronavirusa.

- Svjedoci smo da nakon dužeg vremena u Sarajevu imamo Sajam srednjih škola. Ovdje su danas sve škole izložile svoje radove i prezentacije. Sretna sam jer se u Sarajevo, na neki način, vraća život kakav je bio i prije koronavirusa. Sada konačno realiziramo sve aktivnosti koje su vezane za promociju škola, velika je gužva, a svi učenici iz Osnovnih škola mogu doći i pogledati sve što ih interesuje - istakla je Karić.


Profesorice Aida Delić i Selma Karić. N. Ćorović

Delić, profesorica praktične nastave, kazala je da se radi o perspektivnoj školi.

- Ima mogućnost za kvalitetno obrazovanje i nastavak daljnjeg školovanja, jer ovdje nema fakulteta za tekstilno inžinjerstvo. Bitno je naglasiti svim zainteresovanim učenicima da je dizajn svuda oko nas. Ovo je još jedan segment kojim mi doprinosimo uljepšavanju naše okoline - poručila je Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.