U SARAJEVU

Otvorena prva godišnja konferencija podoficirskih akademija i škola u okviru NATO DEEP programa

Konferenciju organizira NATO-ovа Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu

Sa održane ceremonije. MO BIH

A. O.

31.5.2022

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, zajedno sa glavnim podoficirom Zajedničkog štaba OS BiH zastavnikom I klase Mariom Bagarićem učestvovao je na ceremoniji otvaranja Prve godišnje konferencije podoficirskih akademija i škola u okviru NATO programa za unapređenje edukacije u oblasti odbrane (NATO DEEP), a koja se realizira od 31. maja do 2. juna 2022. godine u hotelu „Europa“ u Sarajevu.

Konferenciju organizira NATO-ovа Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu (SHAPE), dok su suorganizatori Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. 


Konferenciju organizira NATO-ovа Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu. MO BIH

Na konferenciji prisustvuje oko 100 učesnika zemalja članica NATO i partnerskih zemalja.

Cilj konferencije jeste predstaviti edukacijske programe i kurseve koje pružaju obrazovne institucije za školovanje podoficira, te razmotriti okvire za implementaciju programa razmjene instruktora i studenata, a u cilju proširenja bilateralne i multilateralne saradnje između predmetnih obrazovnih institucija.

General Jerkić je u svom obraćanju pomenuo da je saradnja između vojnih edukacijskih institucija važan korak u poboljšanju interoperabilnosti, a time i u suočavanju sa zajedničkim sigurnosnim izazovima današnjice. 

NATO DEEP program. MO BIH

- Jačanjem naših vojnih institucija dajemo važan doprinos naporima NATO-a u izgradnji stabilnosti u evroatlantskom području i šire - istakao je general Jerkić, te svim učesnicima konferencije poželio uspješan rad.

NATO DEEP program je značajan mehanizam partnerske saradnje na planu vojne saradnje i podrške reformama sistema odbrane, te je razvijen kao inicijativa programa Partnerstvo za mir, i nastoji da partnerskim zemljama pomogne u prilagođavanju vojnog obrazovanja njihovim potrebama, uz podršku NATO eksperata. Oružane snage BiH su uključene u aktivnosti NATO DEEP-a od 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.