PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima

Odlučili smo da ublažimo stanje tako što ćemo nagraditi one koji su najzaslužniji za promociju naše države i za donošenje mnoštva radosti našim građanima, a to su osvajača svjetskih, evropskih i olimpijskih medalja, rekao je Kaknjo

Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkom doma PFBiH. SCREENSHOT

Piše: S. S.

6.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u Federaciji BiH prema kojem će se nagrađivati dobitnici medalja sa prvenstava.

Ovaj nacrt je usvojen jednoglasno sa 65 glasova za.

Ukoliko ovaj nacrt prihvati i Dom naroda Parlamenta FBiH on će ići u javnu raspravu, koja će trajati 45 dana.

Potrošili mladost

Predlagači su bili Suad Kaknjo (SDA) i Adisa Kokić-Hinović (SDA).

- Zakon je samo pokušaj kompenzacije jako teškog stanja u sportu. Zakon o sportu na državnom nivou ne funkcionira, pa smo mi odlučili da to ublažimo tako što ćemo nagraditi one koji su najzaslužniji za promociju naše države i za donošenje mnoštva radosti našim građanima, a to su osvajača svjetskih, evropskih i olimpijskih medalja. Dobili smo podršku olimpijskih komiteta o ovoj tački i imali smo saradnju u izradi ovog prijedloga. Pojam zaslužni sportista smo preuzeli iz zakona na državnom nivou - rekao je Kaknjo.

Kako je pojasnio mnogi su u sportu potrošili mladost, a nakon karijere se nisu snašli i pronašli posao.

Nije sistemski zakon

- Ovo su pitanje regulisale sve države u regionu: Srbija Hrvatska, Crna Gora, pa i manji entitet je tu ispred nas. Mnogi sportisti, nažalost, zbog ovog mijenjaju državljanstva. Ovaj zakon će naprimjer obuhvatiti Amela Tuku, Amela Mekića, Larisu Cerić, Lana Pudar, Zlatana Saračevića, Maru Lakić i naše reprezentativce u sjedećoj odbojci - poručio je Kaknjo.

Amer Obradović (NIP) je kazao da mu je drago što su to kolege iz SDA odlučili da ovo predlože, jer njihove stranačke kolege iz Vlade to nisu htjele.

Jasmina Zubić (SDP) da je riječ o dobrom rješenju bez obzira što nije riječ o sistemskom zakonu, jer, kako kaže, "od nekud se mora krenuti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.