ISTRAŽILI SMO

Zašto se plaćaju ogromni porezi pri uvozu: BiH ima idealne uvjete za električne automobile

Moguće smanjenje carinskih stopa s dosadašnjih 15 na 5 posto za hibridna vozila te sa 5 na 0 posto carinsku stopu na automobile na električni pogon

BiH ima visoke namete za uvoz električnih vozila. Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić

7.6.2022

Naša država je jedna od rijetkih evropskih zemalja koje imaju visoke namete za električna vozila, uprkos svim beneficijama koje ona donose sa sobom. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.


Košarac: Podizanje stepena sigurnosti saobraćaja. Arhiv

Višestruka korist

Svrha donošenja ovakve odluke, kako nam je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, jeste da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini smanji s dosadašnjih 15 na 5 posto za hibridna vozila te sa 5 na 0 posto carinsku stopu na automobile na električni pogon.

- Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja - kazao je Košarac.

Predsjednik Norveško-bosanske komore Ahmed Lindov rekao nam je da porez utječe na uvoz električnih automobila.

- Jedini razlog zašto Norveška ima najviši procent električnih automobila u svom parku jeste taj što je vlada ukinula sve dažbine. BiH je mnogo bolja država za ova vozila nego, naprimjer, Norveška, jer su u BiH kratke relacije, geografski uvjeti su idealni. Uvijek se priča o neizgrađenoj infrastrukturi bržih punionica. Stanica za punjenje treba biti, ali nisu osnova - istakao je Lindov.


Lindov: Stanica za punjenje treba biti, ali nisu osnova. Arhiv

Bez plaćanja

Naglasio je da država mora učiniti nešto u vezi s tim pitanjem.

- BiH treba težiti ka tome. Izgubit će nekoliko desetina miliona poreza, ali će dobiti puno više evropskih zelenih grantova. Treba malo prepisati od Zapada da bismo uhvatili taj voz koji se zove moderno društvo - kazao je Lindov.

Jedno mišljenje nedostaje

- Zatražena su mišljenja nadležnih institucija prije upućivanja prijedloga odluke u daljnju proceduru. Većina mišljenja na prijedlog odluke su dostavljena i ona su pozitivna, međutim, još očekujemo odgovor jedne od nadležnih institucija te se nadamo da će u što skorijem roku i to biti dostavljeno - rekao je Košarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.