AVAZ NA LICU MJESTA

Kristijan Šmit: Međunarodna zajednica odavno nije bila jedinstvenija, zna da mora dati važan doprinos u osiguranju mira

Ovo je poruka za sve narode da trebamo imati izbalansiranu situaciju i mi možemo dati doprinos tome, poručio je visoki predstavnik u BiH

Piše: S. Spahić

8.6.2022

Šmit: Upotrijebio Bonske ovlasti i donio odluku o finansiranju izbora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jučer je upotrijebio bonske ovlasti i donio odluku o finansiranju općih izbora. 

Šmit se obratio novinarima, te naveo da je razlog te odluke disfunkcionalnost vlasti.

- Međunarodna zajednica odavno nije bila jedinstvenija. Jučerašnje bonske ovlasti su bile podržane od svih članica PIC-a. Putin je usadio nesigurnost u glave ljudi, pa zbog toga međunarodna zajednica zna da mora dati važan doprinos u osiguranju sigurnosti - istakao je Šmit.



Izbori se moraju održati

Poručio je da tema izbora ne može biti to "da li će biti izbora".

- Kada je u pitanju održavanje izbora trebamo biti jasno. Nije se poštovao čak ni zakonski rok za održavanje izbora. U ponedjeljak je Vijeće ministara odlučilo da obezbijedi sredstva, ali to nije bilo u okviru onog što je CIK tražio. Uz kompliciran način donošenja odluka moglo se desiti da ne dođu na vrijeme glasački listići. Ako želite izvući neki poen iz ove odluke, ovo je samo odluka da se održe izbore. Sve ostalo je fantazija i političko izbjegavanje nečega - rekao je visoki predstavnik u BiH.

On je dodao da bi se tačke, koje su u Neumu i Sarajevu bile na stolu, trebale još jednom vratiti na dnevni red.

- Ovo je poruka za sve narode da trebamo imati izbalansiranu situaciju i mi možemo dati doprinos tome. Želim se svima zahvaliti koji su učestvovali na ovim tačkama - rekao je Šmit, a onda se vratio na temu izbora.

U Banjoj Luci znaju da držim do riječi

- Želim se zahvaliti da su jučerašnje odluke pale na plodno tlo, a iz Ministarstva finansija čujem da će se to provesti. Jučer smo razgovarali sa Ministarstvom finansija i CIK-om. Ja sam zato da i građani učestvuju u diskusiji. Kada su takvi politički frontovi onda se moraju pitati i ljudi, a pogotovo mladi ljudi - jasan je Šmit.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da je odluka da se osnuje vlastita Agencija za lijekove ili VSTV neprihvatljiva.

- U Banjoj Luci znaju da držim do riječi. Odlazak mladih je veoma masovan. Najčešće odlaze mladi koji su potrebni, obrazovani i to ne smijemo dopustiti. Da bi oni ostali potrebno je uvjerenje da je stanje stabilno - poručio je Kristijan Šmit.

Šmit je naglasio da će i u Briselu pomenuti značaj pitanja Izbornog zakona i naglasio da su bonske ovlasti zadnja opcija. Dodao je da je dobro što je spomenuo Dodik da nema ništa protiv produženja misije EUFOR-a.

Vezano za neumske pregovore, Šmit je rekao "da bi se pomak napravio kada bi se više tražio kompromis, a manje ko je kriv".

- Ministarstvo je dodalo one cifre koje sam jučer naveo i poslano je Predsjedništvu i to je usvojeno. Moglo se i to davno riješiti - poručio je Šmit.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.