SJEDNICE

Potvrđeno pisanje "Avaza": SDA i HDZ mijenjaju zakone da dođu do komesara policije, ali i zamjenika komesara

Osigurani su preduvjeti da se može vršiti činovanje policijskih službenika, unapređivanje policijskih službenika ali i prijem novih uposlenika, kažu iz Vlade HNK

Sa sjednice Vlade HNK. Vlada HNK

Piše: M. Sm.

8.6.2022

Na današnjoj 177. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila je Nacrt i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima.

- Izmjenama ovih zakona konačno su osigurani preduvjeti da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu MUP-a.

Također, osigurani su preduvjeti da se može vršiti činovanje policijskih službenika, unapređivanje policijskih službenika, ali i prijem novih uposlenika u Ministarstvo unutrašnjih poslova što je ključan preduvjet i garancija sigurnosti za sve građane u HNK - saopćili su iz Vlade HNK.



Izmjene i dopune po hitnoj proceduti u Skupštini

Naveli su i da će usvojene izmjene i dopune ova dva zakona po hitnoj proceduri biti upućene u Skupštinu HNK.

- Nakon toga će, ako dobiju podršku zastupnika, Ministarstvu unutaršnjih poslova biti osigurane pretpostavke da, u skladu s potrebama, može izvršiti prijem potrebnih policijskih službenika - dodali su iz Vlade HNK.

Ovim je, praktično, potvrđeno pisanje „Avaza“ o tome da su pregovarački timovi kantonalnih organizacija HDZ BiH i SDA dogovorili cijeli „paket“ za raspetljavanje višegodišnje krize u MUP-u HNK, odnosno, svojevrsne trakavice u vezi izbora i imenovanja policijskog komesara.

Tako se, kako smo pisali, izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima odnose na uvođenje instituta zamjenika komesara policije, rukovodne pozicije kakva ne postoji ni u jednom kantonalnom MUP-u.


Preduvjeti za činovanje

Također, potvrđeno je i to da se izmjenama i dopunama postojećih zakonskih rješenja osigurani preduvjeti za činovanje. U kuloarima se iznosi da je riječ o svojevrsnom političkom činovanju.

Ako skupštinski zastupnici podrže predložene izmjene zakona, uslijedit će deblokada procesa imenovanja Nezavisnog odbora kako bi se otvorio put za raspisvanje konkursa za izbor i imenovanje komesara policije, ali i njegovog zamjenika.

Inače, HNK nema šefa policije više od tri godine, a ovo pitanje je vječiti kamen spoticanja između HDZ BiH i SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.