MINISTAR FINANSIJA

Davor Čičić za "Avaz": Čekamo odluku Ustavnog suda, potreban je pravedniji zakon

Zahvalio bih se federalnom dopremijeru Vesko Drljača koji je jedan od apelanata Ustavnom sudu, kao i načelnicima sarajesvkih općina

Čičić: Predložene su privremene mjere. AVAZ

Piše: A. Ovčina

13.6.2022

Neusvajanjem Nacrta zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, smanjeni ponder Kantonu Sarajevo nije u primjeni odmah, već od 1. januara naredne godine.

Iako Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u četvrtak nije usvojio Nacrt zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo podsjećaju javnost da je ovaj zakon sa svim svojim izmjenama usvojen ranije u oba doma Parlamenta FBiH, prema kojima se Kantonu Sarajevo smanjuje ponder sa 1,9 na 1,5, te svake sljedeće godine za 0,1.

Spomenuti Zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nakon što je u prvom dijelu sjednice vraćen u formu nacrta, nije na nastavku 18. sjednice održanom u četvrtak dobio podršku većine delegata, zbog čega će njegova primjena početi od 1. januara naredne godine, kada će Kantonu Sarajevu biti primjenjen pomenuti umanjeni ponder u raspodjeli prihoda, i to prema formuli koja je radnije donesena.

Ovo u praksi znači da će Kanton Sarajevo u raspodjeli javnih prihoda dobiti 130 miliona KM manje u budžetu za 2023.godinu, što će umnogome narušiti funkcioniranje Kantona, svih njegovih institucija i ustanova, te isplatu svih ugovorima ranije preuzetih obaveza.



Pravedna odluka

Na ovaj zakon je u međuvremenu podnijeto više ustavnih apelacija, zbog grubih kršenja procedura i drugih zakona prilikom njegovog donošenja, čime se narušila fiskalna ravnoteža i izvršilo fiskalno nasilje bez jasno prezentiranih fiskalnih analiza i procjena.

Zbog svega ovoga, u Ministarstvu finansija i Vladi KS očekuju da će Ustavni sud FBiH što prije poništi ovakav zakon.

Kako je za „Avaz“ kazao ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić Nacrt zakona pripadnosti javnih prihoda je već usvojen u martu, odnosno izmjene Zakona ove godine. On je pozdravio odluku Doma naroda FBiH i rekao da je potreban pravedniji zakon.

- Ovo je bila samo dopuna, jer su predlagači ove godine shvatili da taj Zakon nije primjenjiv od ove godine, nego tek od sljedeće godine. Zbog toga su išle izmjene Zakona da bi se Zakon mogao primjenjivati od ove godine. Mi apsolutno podržavamo obaranje ovakvog Nacrta - rekao je Čičić.

Dodao je da su predložene privremene mjere. 

- Mi čekamo očitovanje Ustavnog suda po tom pitanju i ja bih ovim putem i zahvalio se apelantima, odnosno ljudima koji su podnijeli te apelacije, jer Kanton Sarajevo i njegov premijer nije mogao po Zakonu podnijeti te apelacije. Između ostalog, federalni dopremijer Vesko Drljača je jedan od apelanata i ja bih se ovim putem njemu zahvalio, kao i načelnicima sarajesvkih općina koji su podnijeli apelaciju na taj Zakon, jer tim Zakonom je u biti narušena fiskalna stabilnost države pogotovo fiskalna stabilnost KS - rekao je Čičić.

Rekao je da bi KS bio u velikim problemima da se budžet smanji za 130 miliona KM, te da se nada da do toga neće doći.

- Pozivamo ovim putem, pošto je i po zaključku Parlamenta Federacije oformljena jedna radna grupa pri Ministarstvu finansija Federacije koja ima zadatak da donese neki novi zakon o pripadnosti javnih prihoda koju bi bio zasnovan na ekonomskim principima. Ta radna grupa radi. Ministarstvo finansija i Vlada KS su i uz pomoć Ekonomskog instituta u Sarajevu predlagali i imamo spreman jedan prijedlog Zakona koji bi možda i drugim kantonima donio više novca nego trenutnim smanjenjem pondera i mi pozivamo tu radnu grupu koja im taj Prijedlog prezentira, da što prije izađe sa novim Prijedlogom tog Zakona kako bi se taj problem u biti riješio na zadovoljavajući način za sve aktere, sve kantone i sve one koji učestvuju u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza koji se uglavnom ovim Zakonom u biti i dijele između viših i nižih nivoa vlasti - kazao je ministar.


Raspodjela novca

Na pitanje kako bi smanjenje uticati na Kanton Sarajevo, rekao je da bi, ukoliko do toga dođe trebalo vidjeti koji su to prioriteti, da li ćemo moći ako stvarno budemo morali primjeniti, koje stvari ćemo morati umanjivati i da li će mo moći zadržati kolektivne ugovore na ovaj način ili morati umanjivati neka socijalna boračka davanja i da li ćemo moći zadržati postojeće transfere prema kantonalnim javnim preduzećima koji su do sada postojale, u biti morat ćemo sve staviti na sto i posložiti koji bi to bili prioriteti da se moraju zadržati, a šta je ono što bi morali značajno umanjivati - ističe ministar.

Naglasio je da bez obzira na to, kada neko navede da je iznos milijarda KM u Budžetu Kantona Sarajevo, to se čini kao da je mnogo, međutim, novac se raspodijeli. 

- Kada vi uđete u strukturu Budžeta vidite da je već unaprijed po raznim zakonskim osnovama Budžet je skoro pa rasporđen po pitanju kolektivnih ugovora, primanja, po pitanju zakona koji se tiču boračke populacije, po pitanju zakona koji se tiču socijalnih kategorija, a koji su u biti svi federalni zakoni koji su spušteni na kantone, a kantoni moraju izvršavati te zakone. Kada izvršimo sve te zakonske obaveze vrlo malo budžeta ostaje za neke razvojne stvari u KS i te razvojne stvari u biti projekti bi bili značajno ugrađeni sa smanjenjem budžeta - zaključio je ministar finansija Kantona Sarajevo za portal "Avaza" Davor Čičić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.