SAOPĆENJE

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa": Pozivamo Tužilaštvo BiH, da navedene prijave, hitno i prioritetno obradi

Više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca skuplja prašinu u Tužilaštvu BiH, poručili su

Pozvale Tužilaštvo BiH. agencije

A. O.

14.6.2022

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasilo se povodom informacija o optužnicama za negiranje genocida.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- I nakon skoro godinu dana od stupanja na snagu Zakona o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (takozvani Inckov zakon) nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini.

Više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca skuplja prašinu u Tužilaštvu BiH, a oni koji su podnijeli prijave, bar većina njih, nemaju nikakvu informaciju šta se dešava sa njihovim prijavama.

Pozivamo Tužilaštvo BiH, da navedene prijave, hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice. Procesuiranje negatora za nas žrtve predstavlja isti prioritet kao i krivični progon zločinaca. S toga, pozivamo Tužilaštvo BiH, da konačno pristupi primjeni “Inckovog Zakona “, ali i Anexu B Revidirane državne strategije i procesuiranju 300 predmeta A liste, dostavljenih od strane Haškog tužilaštva, shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma - kazali su iz ovog Udruženja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.