STIŽU LJETNE VRUĆINE

Doktorica Sabina Sarić za "Avaz": Visoke temperature su opasne za zdravlje, ovo su preporuke građanima

Prema podacima FHMZ od 21. juna očekuje se još jedan topliji period sa temperaturama do 35 stepeni

Dr. Sarić: Izbjegavajte izlazak. Avaz

Piše: A. Čengić

14.6.2022

Meteorolozi su najavili da nam stižu paklene ljetne vrućine. Stiže ljeto u BiH narednih petnaestak dana. Prema podacima FHMZ od 21. juna očekuje se još jedan topliji period sa temperaturama do 35 stepeni.

Specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, dr. sci. med. prim. Sabina Sarić u izjavi za portal "Avaza" preporučila je da se u izrazito toplim danima ne izlazi vani.

- Sve obaveze je preporučljivo je uraditi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. To se pogotovo odnosi na djecu i starije osobe. Mladima je preporučljivo da nose šešire ili kačkete - upozorava Sarić.


Izbjegavati teške fizičke poslove

Doktorica Sarić preporučuje da se u tijelo unosi dovoljno tekućine.

- Potrebno je piti dovoljno tečnosti, ali ne iz frižidera nego da bude sobne temperature. U vodu se može stavili komad limuna, krastavice ili list mente i đumbira.

Potrebno je vodi računa da smo hidrirani, da nam sve tkivne strukture imaju dovoljno tečnosti - rekla nam je Sarić.

Neophodno je i izbjegavati teške fizičke poslove.

Treba se bazirati na povrće

Što se tiče hrane potrebno je izbjegavati hranu koja bi mogla dodatno preopteretiti tkivni takt

- Treba se bazirati na povrće, a od mesa se preporučuje riba. Od mlijeka i mliječnih proizvoda može neslani sir i malo putera. Potrebno je izbjegavati roštilje koje tradicionalno pravimo na ljeto. Svakako je potrebno smanjiti unos hrane, a hrana, odnosno obroci, trebaju biti bogati povrćem, može i riba i lešo jagnjetina. Sezonsko voće koje je sada sazrjelo se preporučuje u manjim količinama - ističe doktorica Sarić.

U slučaju da se nađete na licu mjesta gdje je nekome pozlilo, tu osobu je potrebno prebaciti u hlad, podići noge i pozvati stručnu pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.