STIŽU LJETNE VRUĆINE

Doktorica Sabina Sarić za "Avaz": Visoke temperature su opasne za zdravlje, ovo su preporuke građanima

Prema podacima FHMZ od 21. juna očekuje se još jedan topliji period sa temperaturama do 35 stepeni

A. Čengić

Dr. Sarić: Izbjegavajte izlazak

Foto: Avaz


Meteorolozi su najavili da nam stižu paklene ljetne vrućine. Stiže ljeto u BiH narednih petnaestak dana. Prema podacima FHMZ od 21. juna očekuje se još jedan topliji period sa temperaturama do 35 stepeni.

Specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, dr. sci. med. prim. Sabina Sarić u izjavi za portal "Avaza" preporučila je da se u izrazito toplim danima ne izlazi vani.

- Sve obaveze je preporučljivo je uraditi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. To se pogotovo odnosi na djecu i starije osobe. Mladima je preporučljivo da nose šešire ili kačkete - upozorava Sarić.

Izbjegavati teške fizičke poslove

Doktorica Sarić preporučuje da se u tijelo unosi dovoljno tekućine.

- Potrebno je piti dovoljno tečnosti, ali ne iz frižidera nego da bude sobne temperature. U vodu se može stavili komad limuna, krastavice ili list mente i đumbira.

Potrebno je vodi računa da smo hidrirani, da nam sve tkivne strukture imaju dovoljno tečnosti - rekla nam je Sarić.

Neophodno je i izbjegavati teške fizičke poslove.

Treba se bazirati na povrće

Što se tiče hrane potrebno je izbjegavati hranu koja bi mogla dodatno preopteretiti tkivni takt

- Treba se bazirati na povrće, a od mesa se preporučuje riba. Od mlijeka i mliječnih proizvoda može neslani sir i malo putera. Potrebno je izbjegavati roštilje koje tradicionalno pravimo na ljeto. Svakako je potrebno smanjiti unos hrane, a hrana, odnosno obroci, trebaju biti bogati povrćem, može i riba i lešo jagnjetina. Sezonsko voće koje je sada sazrjelo se preporučuje u manjim količinama - ističe doktorica Sarić.

U slučaju da se nađete na licu mjesta gdje je nekome pozlilo, tu osobu je potrebno prebaciti u hlad, podići noge i pozvati stručnu pomoć.

NA VRH

Podijeli članak na