ZAREDALE INTERVENCIJE

Vatrogasci, upomoć: Zmije se razmilile posvuda, pa i u automobilima

Straha nema, jer na intervencije idemo u zaštitnim odjelima i s posebnim hvataljkama, kaže Jurković

Zmije u potrazi za vodom ili hranom. Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

14.6.2022

U svega pet dana mostarski vatrogasci su zabilježili drugu intervenciju izvlačenja zmija iz vozila.

Zanimljivo, obje intervencije su bile  u naseljima, sjeverno od Mostara, Vrapčićima i u Sutini i u oba slučaja su vlasnici automobila primijetili kako im se neželjeni gosti uvlače pod haubu automobila.




Sušno razdoblje

Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar kaže nam da ovakve intervencije nisu neuobičajene.

- Građani su, možda, iznenađeni jer smo u tako kratkom roku zabilježili u dva navrata uklanjanje zmija iz vozila, ali to su nam prve intervencije ove godine. Otkud baš na tom području i da se uvuku u vozila nisu pitanja za nas. Naše je da izađemo na poziv, na intervenciju i da pomognemo našim građanima - kaže nam Jurić.

Sa ovakvim intervencijama susreću se i čapljinski vatrogasci. No, kako kaže zapovjednik Vatrogasne jedinice Čapljina, Mate Jurković, ove godine do sada nisu imali takvih slučajeva.

- Evo, do sada nismo imali poziva te vrste, a prošle sezone smo imali veći broj intervencija na uklanjanju zmija iz kuća, vozila, pomoćnih objekata. Budući da je riječ o prilično sušnom razdoblju, pojave da se zmije uvlače i u vozila, ne iznenađuju - govori nam on.



Straha nema

Straha prilikom ovakvih intervencija nema, jer, kako objašnjava, vatrogasci imaju zaštitna odjela i rukavice te posebne hvataljke.

Dr. Mithat Isanović, specijalista veterine kaže da su dolaskom toplijeg vremena zmije aktivne.

-Budući da zmije nemaju samoregulaciju tjelesne temperature, nije neobično da ulaze u razne objekte kako bi se rashladile. Budući da je sve toplije vrijeme, vjerovatno, u autombilima su završile u potrazi za vodom ili prirodnim plijenom- navodi dr.Isanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.