SIMBOL GRADA

Bojan Kanlić za "Avaz" o lošem stanju mosta Festina Lente: Grad sve manje liči na grad

Projektom predviđeno da se svakih pet godina sanira a od izgradnje je prošlo 10 godina i još nije saniran

Piše: N. Ć.

16.6.2022

Vidljiva oštećenja na mostu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Pješački most Festina Lente, koji je jedan od simbola Sarajeva koji spaja šetalište Obale Maka Dizdara i Kulina bana, odavno se nalazi u jako lošem stanju. 


Svakih pet godina potrebno sanirati most

Nastao je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke Miljacke i omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri, no sada je neophodna hitna rekonstrukcija s obzirom da je most u jako lošem stanju zbog nastale hrđe, prašine u paučine. Dijelovi ograde su oštećeni i pucaju, a prilikom prelaska stvara se buka zbog lose urađene podne podloge.

Razgovarali smo sa jednim od autora ovog projekta, Bojanom Kanlićem, koji nam je kazao da je projektom predviđeno da se svakih pet godina sanira most, a od izgradnje je prošlo 10 godina i sanacija se nije desila.


"Grad sve manje liči na grad"

- Svemu je potrebno redovno održavanje, to nije stvar ovog mosta, već bilo kog objekta. Svaka zgrada ima nekog ko se bavi održavanjem, svaka javna površina se mora čistiti redovno, popravljati i tako je i sa mostom. Ne postoji ništa što se može zapustiti, a da izgleda dobro. Nažalost, sve je više takvih prostora koji su ozbiljno zapušteni i most Festina Lente nije jedini. Grad sve manje liči na grad i njega i njegove javne površine niko ne doživljava svojima. Ja se samo mogu nadati da se neće nastaviti daljne propadanje i da će svi, posebno nadležni, promjeniti svoj odnos prema gradu - kazao je Kanlić.

Ovaj most je otvoren 22. avgusta 2012., prema projektu studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Adnana Alagića, Bojana Kanlića i Amile Hrustić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.